Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!

HotNews.roFoto: Hotnews

SOCIAL, POLITIC:

  • Românii salută de fiecare dată sosirea câte unui nou contigent militar american, ca și cum ar fi o mare izbândă politică. Și totuși, prezența redusă a armatei americane este mai curând semnul păcii. Are România ceva particular de așteptat de la întâlnirea dintre Donald Trump și Vladimir Putin? Ținând seama de alertele interne privitoare la iminenta amenințare rusească, am spune că da. Și totuși. Un lucru cu care adversarii (și uneori nici prietenii) președintelui american nu se împacă este că pare a fi un om al păcii, în ciuda unei retorici pe alocuri înșelătoare. Întâlnirea Trump-Putin, din perspectivă românească.
  • În ultima săptămână, Gabriela Firea a prezentat, pe Facebook, realizările din cel de-al doilea an de mandat. Îi reamintim câteva aspecte pe care a uitat să le treacă în bilanț: iarba uscată de pe acoperișul stației de tramvai, autobuzul cultural cu care nu circulă nimeni, fluierăturile de pe Arena Națională, pâinea și circul cu care tot încearcă să cumpere bunăvoința bucureștenilor. Bilanțul paralel după doi ani cu Gabriela Firea.
  • Partidele politice din România s-au înțeles asupra unui singur lucru: „asistații sociali” sunt o problemă care trebuie rezolvată. Au început cu aceștia un război imaginar, a cărui ultimă etapă e o lege care îi face și mai vulnerabili pe cei mai săraci români. Legea a fost promulgată miercuri. Imaginează-ți cel mai rău scenariu: îți pierzi locul de muncă. Nu îți mai poți plăti rata. Rămâi fără slujbă, fără locuință, cu datorii și multe frici. Dar cel mai probabil ai prieteni de la care te poți împrumuta, familie la care te poți întoarce până te pui din nou pe picioare. O plasă de siguranță. Războiul imaginar cu „asistații sociali”.
  • Directoarea filialei BRD care acorda credite preferențiale fără număr pentru clienți VIP ca Remus Truică, Elena Udrea și Sorin Roșca Stănescu controla, în paralel, un offshore în Panama. Firma secretă are doi beneficiari: șefa din bancă și sora sa consultantă, adică cea care evalua garanțiile și făcea banii pierduți. Surorile sunt cercetate in celebrul dosar al “Bancherilor”, la direcția anti-mafia, dar în niciuna dintre cele 13.000 de pagini nu apare vreo referire la offshore-ul panamez. Procurorii au calculat un prejudiciu de peste 130 de milioane de euro pentru grupul francez BRD, ca urmare a dobânzilor sub nivelul pieței și a împrumuturilor nerambursate acordate pe semnătura directoarei Danei Băjescu. SURORILE ”PANORAMA”.

ECONOMIC:

  • Curtea Constituţională a acceptat astăzi sesizările formulate de către preşedintele Klaus Iohannis, precum şi de către parlamentarii PNL, USR şi PMP asupra Legii privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Atât şeful statului, cât şi partidele din opoziţie au considerat că înfiinţarea Fondului intra în atribuţiile autorităţilor publice centrale, nu ale Parlamentului, fiind astfel încălcată separaţia puterilor în stat. CCR: Înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii este neconstituţională.

În lume:

  • Miniștrii de finanțe din G20 se întâlnesc la Buenos Aires. Statele Unite vor aborda preocupările legate de politicile sale comerciale protecționiste, Germania și alții vor argumenta împotriva unor astfel de politici și, în paralel, reprezentanții G7 vor discuta despre "agresiunea economică" a Chinei, așa cum o descrie Casa Albă.
  • WhatsApp se lansează în India. Aplicația de mesagerie deținută de Facebook va limita redirecționarea mesajelor pentru a împiedica circulația textelor false și a conținutului provocator care a condus la incidente violente. De asemenea, va restricționa numărul de chaturi susținute simultan.
  • Xi Jinping începe un tur al Orientului Mijlociu și al Africii. Președintele Chinei își propune să consolideze legăturile economice în timp ce vizitează Emiratele Arabe Unite, Senegal, Rwanda, Mauritius și Africa de Sud. Comentatorii se așteaptă ca el să critice protecționismul și să încurajeze colaborarea cu privire la proiectele de infrastructură.

ȘTIINȚĂ, DESCOPERIRI:

BONUS:

  • Puterea gândului (subtitrat în română)

  • Cele mai ciudate 10 legi:

  • TED TALKS. James Glattfelder studiază complexitatea, faptul că, de exemplu, un stol de păsări e mai mult decât suma părților componente. Se pare că teoria complexității poate revela o mulțime de lucruri și despre funcționarea economiei. Glattfelder ne împărtășește un studiu cutezător despre fluxul controlului în economia globală și despre cât de vulnerabili ne face concentrarea puterii în mâinile unui număr șocant de mic de persoane: