Cererea pentru fildeș din Africa și Asia continuă să alimenteze braconajul. Un studiu din 2014 a arătat că populația de elefanți din Africa Centrală a scăzut cu 64% într-o singură decadă. În ciuda acestei cereri, există oameni care lucrează pentru a le pune piedici braconierilor. Unul dintre acești oameni este Dave Morgan, un cercetător la Centrul Lester E Fisher dedicat studiului și Conservării Primatelor din cadrul Parcului Zoo Lincoln, care studiază elefanții din Africa Centrală de mulți ani. Chiar dacă se află la capătul celălalt al Pământului, acesta continuă să ajute la monitorizarea activității din Parcul Național Nouabale-Ndoki. Ceea ce găsesc în urma monitorizării parcului sunt înregistrate prin GPS, pentru ca Morgan și colegii săi să poată supraveghea ce se întâmplă de departe, potrivit bbcearth.com.

Elefant ucis de braconieriFoto: Captura YouTube

Cercetătorii din Parcul Național Nouabale-Ndoki din Republica Congo au auzit într-o noapte sunete de arme în tabăra unde erau situați. Aceștia l-au anunțat pe Dave Morgan, un cercetător aflat în Statele Unite ale Americii care nu a întârziat să contacteze administratorii parcului. Morgan a luat legătura cu tehnicianul aflat la conducerea comunicațiilor împotriva braconajului. În următoarele zile, Morgan a ajutat la coordonarea echipelor care au pornit în căutarea braconierilor.

Braconierii au refuzat însă să se preda și au deschis focul asupra administratorilor parcului. După ce au sosit întăriri de partea administratorilor, braconierii au părăsit locul, lăsând în urmă echipament și 70 de kilograme de fildeș. Acestea nu au fost singurele lucruri pe care le-au lăsat în urmă, braconierii uitând și de certificatele lor de identificare. Acest fapt a dus la prinderea și arestarea a 3 membri din bandă.

Efortul împotriva braconajului este bine finanțat, însă și braconierii au parte de o finanțare destul de serioasă. Morgan a declarat faptul că având în vedere că banda avea resurse numeroase: „Acesta este un semn că cineva de departe susținea această operațiune".