Liderul de la Casa Albă va fi primit de Regina Elisabeta a II-a după întâlnirea cu premierul Marii Britanii, Theresa May, ale cărei rezultate vor fi prezentate într-o conferință de presă. Donald Trump va lua ceaiul cu Regina la Castelul Windsor. Pentru că este doar o vizită “de lucru”, nu se vor desfășura obișnuitele ceremonii militare de primire.

Donald Trump in Marea BritanieFoto: YouTube

Regina Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu aproape toți președinții americani în funcție, începând cu Harry Truman, în 1951, în Washington DC, într-o vizită întreprinsă pe când era prințesă. Excepție face Lyndon Johnson, care nu a vizitat niciodată Marea Britanie cât timp a fost în funcție.

Priveliștea impunătoare de la Castelul Windsor și faptul că gazda este una dintre cele mai admirate femei din lume vor tempera cel mai probabil obișnuitele ieșiri critice ale lui Trump, apreciazăTIME.

De asemenea, există un set întreg de reguli care trebuie respectate, dar nu atât de rigide pe cât se crede.

Prima dintre ele: să nu devii prea afectuos cu Regina, care nu se așteaptă să fie îmbrățișată sau sărutată de oaspeți. “Ar fi înțelept să nu încerce să o sărute”, comentează specialistul în etichetă Hugo Vickers.

De asemenea, eticheta cere ca Trump să aștepte până când Regina îi întinde mâna, pe care o va strânge politicos. Aceeași regulă trebuie respectată și de Melania Trump.

Nici președintele american și nici prima doamnă nu trebuie să facă reverențe, subliniază Hugo Vickers. “Nu este necesar acest lucru din partea unui șef de stat și nici din partea soției unui șef de stat”. Trump va saluta cel mai probabil cu o mișcare a gâtului.

Președintele i se va adresa prima dată cu apelativul “Majestate”, după care va putea să se adreseze cu “Doamnă”.

Nelson Mandela a fost singurul care i s-a adresat Reginei cu “Elizabeth”. Suverana nu s-a supărat nici când Michelle Obama a cuprins-o pentru scurt timp cu brațul.

Trump a declarat pentru “The Sun” că nu are emoții în privința întâlnirii cu Regina, pe care o consideră “o femeie extraordinară”. “Abia aștept să o cunosc, cred că își reprezintă țara atât de bine”, a apreciat el.

Reginei nu îi plac hainele care lasă prea mult la vedere, așa că se preconizează că Melania Trump va purta o ținută la modă, dar conservatoare.

Președintele va purta, cel mai probabil, obișnuitul său costum albastru, cu cravată.

Reguli standard, care nu se încalcă niciodată: nu te întorci cu spatele la Regină și nu o fotografiezi.

Nu sunt emoții nici în privința protocolului pentru ceaiul oferit de Regină. Zilele în care a existat o modalitate "corectă" sau "necorespunzătoare" de a ține o ceașcă de ceai au dispărut de pe vremea formației “Beatles”, a comentat directorul revistei “Majesty”, Joe Little. "E în regulă atât timp cât nu bea din farfurioară. Asta e o tradiție britanică, o tradiție londoneză, la care se ține foarte mult", a apreciat Little.

Vizita nu va fi una prelungită, spre deosebire de cea din 1982 a lui Ronald Reagan, care a și mers la călărie alături de Regină.

Și mai e un lucru important de care Trump trebuie să țină seamă: chiar dacă nu iubești câinii, preț de o oră te prefaci că sunt animalele tale preferate.

Sâmbătă, președintele Donald Trump va vizita Scoția. Duminică va pleca spre Finlanda, unde se va întâlni cu președintele rus, Vladimir Putin.