Statul spaniol a fost criticat de Curtea Supremă a țării pentru că nu și-a îndeplinit angajamentele de relocare a solicitanților de azil din Italia și Grecia, potrivit unui anunţ de miercuri al acestei instanţe, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"La mai bine de șase luni după expirarea termenului-limită, raportul Oficiului (spaniol) pentru Azil și Refugiați (OAR) recunoaște că înregistrarea actuală a respectării obligațiilor finale a scăzut sub 13%", constată Curtea în decizia sa din data de 9 iulie. În consecinţă, Spania trebuie să "continue procedura" de primire a solicitanților de azil, subliniază judecătorii, care, totuşi, nu au condamnat-o la vreo amendă.

În septembrie 2015, în plină criză a migraţiei, pentru a ușura presiunea asupra Greciei şi Italiei, statele membre ale UE s-au angajat să împartă în doi ani 160.000 de solicitanți de azil care au ajuns acolo pe vremea când ele două ţări erau principalele porți de intrare a imigranţilor în Europa.

Majoritatea lor, inclusiv Spania, au rămas foarte departe de angajamentele lor, iar unii dintre imigranți au părăsit Grecia și Italia fără să aștepte transferul în altă țară.

"Gravele dificultăţI administrative pentru respectarea acestor obligații", invocate de statul spaniol în apărarea sa, "nu pot scuti ţara de aceste obligaţii", consideră Curtea Supremă.