​Parlamentarul USR Adrian Wiener, membru al Comisiei de Sănătate din Senat, acuză Ministerul Sănătății că nu a publicat la timp, pe site-ul instituției (așa cum prevede legea), în luna iunie, anunțurile de concurs pentru ocuparea a peste 100 de posturi vacante de medici în toată țara. "Doamna ministru, cine este de vină pentru această evidentă neglijență care prejudiciază până la urmă dreptul unor medici de a se înscrie la un concurs de ocupare a unui post în rețeaua de sănătate publică?", întreabă Adrian Wiener, medic și fost manager al Spitalului Județean Arad, într-o interpelare adresată ministrului Sănătății, Sorina Pintea.

HotNews.roFoto: Hotnews

Adrian Wiener arată, în interpelarea adresată ministrului Sănătății, că în săptămânalul Viața Medicală din data de 22 iunie au fost publicate peste 40 de anunțuri de concurs pentru ocuparea a peste 100 de posturi vacante de medic în toată țara. Pe site-ul Ministerului Sănătății aceste anunțuri au apărut mai târziu, cu toate că, arată senatorul USR, "conform prevederilor Art. 5 alin. (4) din anexa 1 din Ordinul 869/2015 pentru aprobarea metodologiilor privind organizarea și desfășurarea concursurilor de ocupare a posturilor de medic, medic dentist, farmacist, biolog, biochimist și chimist și din unitățile sanitare publice, anunțul de concurs este întocmit de către unitatea sanitară, indiferent de subordonare. Acesta este dat publicității simultan pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății, la sediul instituției și într-un ziar central cu profil medical agreat de către Ministerul Sănătății."

Potrivit lui Adrian Wiener, anunțurile de concurs au fost publicate pe site-ul MS 3 zile mai târziu decât în săptămânalul Viața Medicală, pe data de 25 iunie, în ziua în care senatorul USR a adresat interpelarea pe această temă ministrului Sănătății.

"Doamna ministru, cine este de vină pentru această evidentă neglijență care prejudiciază până la urmă dreptul unor medici de a se înscrie la un concurs de ocupare a unui post în rețeaua de sănătate publică? Cine va răspunde de vicierea procesului de ocupare a acestor posturi pe care respectivele unități sanitare le-au scos la concurs în speranța ocupării meritocratice? Pentru mulți dintre tinerii medici sursa de informare privind posturile vacante din sistemul public de sănătate din România este site-ul oficial al Ministerului Sănătății. Astfel, omisiunea de a face publice concursurile pentru 100 de posturi de medic mi se pare o iresponsabilitate și o neglijență serioasă", arată Adrian Wiener, în interpelarea adresată ministrului Sănătății.

"Aș vrea să știu cine își asumă responsabilitatea pentru eventualele contestații de legalitate privind publicația de concurs și eventualele întârzieri în ocuparea acestor posturi", încheie Adrian Wiener.

Anunțurile de concurs publicate în săptămânalul Viața Medicală din data de 22 iunie: