​Democrațiile din Europa Centrală sunt în pericol din cauza ascensiunii partidelor populiste în Polonia, Ungaria și România, acestea lansând un asalt asupra statului de drept,scrie Washington Post într-o opinie semnată de board-ul editorial.Liviu Dragnea, cu două condamnări la activ, este descris ca acționând asemenea unui ”ticălos” care se victimizează și atacă justiția.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe măsură ce partidele populiste își promovează agenda în Polonia, Ungaria și România, normele pluralismului democratic sunt distruse, iar regimurile alunecă spre autoritarism, notează publicația. Asaltul este concentrat asupra statului de drept și a garantului acestuia, sistemul judiciar.

În România, scrie conducerea editorială a cotidianului american, liderul partidului de guvernâmânt PSD a fost condamnat de două ori pentru abuz în serviciu și fraudă electorală. În replică, Liviu Dragnea a început să atace justiția, încercând să oprească lupta anti-corupție care a cunoscut o amploare fără precedent în ultimul deceniu.

Liviu Dragnea, mai scrie board-ul editorial, a reacționat în maniera în care o fac ”ticăloșii”: portretizându-se pe sine ca victimă și promovând teorii ale conspirației. Atacând sistemul judiciar ca fiind parte a așa-zisul stat paralel, el a susținut că ”forțele întunecate„ s-au aliat împotriva sa.

Washington Post subliniază însă că, în toate cele trei state, forțele democratice luptă împotriva acestor acțiuni, refuzând să accepte o revenire a autoritarismului în regiune, pe care l-au experimentat destul de recent. Curajul lor este inspirațional și merită mai mult decât indiferența arătată de Washington sau impotența Bruxelles-ului, atrage atenția board-ul editorial.