Filmul lui Radu Jude "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" a câștigat sâmbătă Globul de Cristal, Marele Premiu de la Karlovy Vary International Film Festival, devenind prima producție românească inclusă oficial între câștigătorii trofeului acordat în Cehia.

Imi este indiferent dac în istorie vom intra ca barbari, r. Radu Jude: photo credit Silviu GhetieFoto: Poster

Filmul lui Radu Jude "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" a primit sâmbătă Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, în valoare de 25.000 de dolari. Este oficial prima dată când un film românesc câștigă trofeul Globul de Cristal.

Una dintre cele mai vechi din lume, considerată, înainte de 1989, cel mai important festival pentru filmele realizate în țările socialiste, manifestarea de la Karlovy Vary a fost trecută de multe ori în palmaresul peliculei ”Valurile Dunării” în regia lui Liviu Ciulei. Mulți critici de film români au redat acest fapt. În realitate, palmaresul oficial al festivalului din Cehia nu menționează niciun alt film românesc în calitate de câștigător al Globului de Cristal înaintea peliculei lui Radu Jude. În prezent Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary este cel mai vizibil festival de film din Europa Centrală și de Est.

"Cred că este evidentă o influență de la Jean-Marie Straub și Danièle Huillet, pentru că ei au făcut filme ce se bazau mult pe prezența actorilor și nu pe text. Există și câteva influențe de la Jean-Luc Godard, din filmele sale. Dar cred că principala influență, dacă ar fi să găsesc una, nu vine din cinema, ci din literatură, și sunt sigur că îl știți în Cehia, pentru că o parte din poveste se petrece la Praga, e un roman de W.G. Sebald, care face acest tip de povești istorice documentate privind relația dintre trecut și prezent, folosind fotografii în cărți și alte element diferite. Când l-am descoperit pe Sebald, acum câțiva ani, m-a impresionat într-o asemenea măsură că mi se pare că este influența principală. (...) Nu cred că un film, filmul meu, poate să schimbe felul în care gândesc spectatorii singurul lucru pe care îl poate face este să fie... Cred că Wittgenstein spunea că își vede cărțile filozofice ca pe o scară, iar oamenii se urcă pe ea și apoi o aruncă. Cu toată modestia, cred că filmul meu face același lucru, este o scară pe care oamenii pot urca și apoi găsesc sau se gândesc la ceva mai interesant decât am fost eu în stare să arăt. (...) Când aparții unei comunități simți că ești responsabil într-un mod simbolic de tot. Și dacă a făcut cineva ceva rău, nu vrei să te simți vinovat, nu vrei să te simți responsabil. Poate că este mai ușor din punct de vedere psihologic să spui . Pentru mine cred că e mai important faptul că toți ținem de o comunitate și asta ar trebui să fie o chestiune practică, nu ar trebui să-ți tratezi comunitatea cum se poartă suporterii de fotbal cu echipa lor. Aparții unei comunități dar poți să fii critic la adresa unor aspecte. Eu nu văd nicio problemă în asta și nu înțeleg de ce oamenii au o problemă cu asta. De ce ar fi o problemă să spui că unii cehi din 1945 i-au dus pe nemți într-un marș al morții în care și-au pierdut viața câteva mii de oameni, că regretăm acum și că putem să vedem cum s-a întâmplat și de ce. Pentru că nu sunt vinovați cehii de azi de ceea ce s-a întâmplat în trecut, nu sunt vinovați românii de azi sau germanii de azi de ceea ce a fost. De ce nu putem să ne uităm la ce s-a întâmplat, să încercăm să înțelegem de ce și ce putem să înțelegem din asta. E foarte simplu" declara despre Radu Jude despre "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" organizatorilor de la Karlovy Vary.

Scenografa Iuliana Vîlsan, care a semnat costumele și decorurile producției, a notat pe o rețea de socializare imediat după aflarea veștii: "Ador coincidențele.... v-am mai spus... Azi ziua de naștere a lui Liviu Ciulei ... Azi e ziua lui Radu Jude sa cîstige globul de cristal...Acum nu-mi intruin piele de bucurie... pentru că este primul lung metraj la care am lucrat... Multumesc în special echipei care m-a urmat în aceasta aventură".

"Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", noul film semnat de Radu Jude a câștigat sâmbătă premiul „Label Europa Cinemas” la Karlovy Vary, o distincție acordată de rețeaua europeană de cinematografe.

Distincția a fost anunțată înaintea ceremoniei oficiale de decernare a premiilor manifestării din Cehia, fiind decernată în afara regulamentului de juriul rețelei de cinematografe Europa Cinemas pentru cel mai bun film european din competiția oficială sau din cea dedicată documentarelor, scrie Mediafax.

Alte filme premiate sâmbătă de juriile invitate să acorde distincții în afara regulamentului oficial de la Karlovy Vary au fost coproducția Argentina, Brazilia, Franța "Sueño Florianópolis" care a primit premiul FIPRESCI, pelicula israeliană "Redemption", remarcată de Juriul Ecumenic, în timp ce federația criticilor din Europa și din zona mediteraneană a premiat documentarul ”Suleiman Mountain”, o coproducție Kârgâzstan-Rusia.

Filmul "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" a fost inclus în competiţia oficială a celei de-a 53-a ediţii a prestigiosului eveniment din Cehia, care a avut loc în perioada 29 iunie - 7 iulie.

În distribuție sunt Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ. Filmul va intra în cinematografele din România pe 28 septembrie.