Cancelarul german Angela Merkel a avertizat joi că însuși "destinul" Europei este în joc în chestiunea migrației, înaintea summitului UE asupra acestui subiect, un summit care se anunță foarte dificil, scrie AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

"Europa se confruntă cu multe provocări dar cea legată de chestiunea migrației ar putea decide destinul Uniunii Europene", a declarat ea, în fața camerei deputaților, cerând soluții "multilaterale" și nu "unilaterale" din partea țărilor membre.

Acest summit vine după două săptămâni de tensiuni legate de navele cu imigranți salvați în Mediterana să cărora guvernul populist italian le-a refuzat accesul în porturile din peninsulă.

De asemenea, summitul este marcat de fragilitatea inedită a cancelarului german, a cărui autoritate este sfidată în chestiunea problemei migrației: ministrul său de Interne amenință că va închide granițele pentru migranții înregistrați în alte țări, de manieră unilaterală, în lipsa unor măsuri împotriva deplasării acestor oameni în cadrul UE.

"Fie găsim o soluție ca oamenii din Africa și din alte zone să aibă sentimentul că suntem conduși de valori și că pledăm multilateralismul și nu unilateralismul, fie nimeni nu va mai crede în valorile noastre, cele care ne-au făcut atât de puternici", a pledat cancelarul.

"Dezbaterea privind migranții se inflamează din ce în ce mai mult", a subliniat și președintele Consiliului European, Donald Tusk, care se teme că lipsa unei soluții europene va oferi "un număr în creștere de argumente" mișcărilor populiste "cu o tendință evidentă spre autoritarism".

'Lovitură fatală'

Necesitatea unității europene este cu atât mai mare având în vedere contextul de tensiuni sporite cu Statele Unite conduse de Donald Trump, cu care "diviziunile merg dincolo de comerț" și de taxe vamale, a subliniat Tusk.

Președintele american a anunțat miercuri că îl va primi în 30 iulie pe noul șef al guvernului italian, Giuseppe Conte, pe care l-a lăudat pentru poziția sa "foarte fermă" în privința imigrației.

"Mizele sunt foarte mari. Și timpul este scurt", a avertizat Donald Tusk în scrisoarea de invitație adresată celor 28 de lideri europeni, în care reamintește că sosirea de migranți pe bătrânul continent a scăzut spectaculos de la vârful din toamna lui 2015.

Va fi "un summit decisiv", a avertiza și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, într-un editorial publicat miercuri de Guardian. Deoarece "absența unui acord asupra modalității de gestionare a crizei migranților ar putea da o lovitură fatală proiectului european", a subliniat italianul, care a făcut apel la un acord asupra reformei regimului european de azil.

Summitul ar fi trebuit inițial să permită deblocarea acestui dosar, care bate pasul pe loc de doi ani. Dar acest obiectiv a fost abandonat, în fața divergențelor prea puternice asupra reformei Reglementării de la Dublin, care încredințează țărilor în care migranții ajung prima oară responsabilitatea cererilor de azil.

Comisia propune o derogare de la acest principiu în perioade de criză, cu o repartiție a solicitanților de azil în UE. Dar țări precum Ungaria și Polonia, susținute de Austria, se opun puternic, în timp ce Italia cere din contră un sistem permanent de repartizare.

Contururi neclare

În fața acestui impas, Donald Tusk va propune joi liderilor europeni să se concentreze asupra unui obiectiv consensual: continuarea luptei împotriva sosirilor nereglementate de migranți.

Acesta va pune pe masa negocierilor o propunere nouă, crearea de "platforme de debarcare în afara Europei" pentru migranții salvați în mare, care "va pune punct modelului economic al călăuzelor", potrivit proiectului de concluzii la summit.

Debarcarea migranților în afara Europei ar scuti europenii de disputele diplomatice legate de găzduirea acestor nave. Dar conturul acestui proiect sunt foarte neclare și ridică numeroase întrebări legate de compatibilitatea sa cu dreptul internațional.

"Pentru moment, ideea este doar de a da undă verde pentru a reflecta", arată un oficial european.

Textul asupra căruia trebuie să cadă de acord liderii europeni ar urma să ceară statelor membre măsuri împotriva "mișcărilor secundare" de migranți (deplasarea dintr-un stat al UE în altul), în centrul dezbaterii politice din Germania, inclusiv prin acorduri bilaterale, cum dorește Angela Merkel. Cancelarul este pus sub presiune de aliații conservatori bavarezi din CSU.

Vineri, în a doua zi a summitului, cancelarul va pleda împreună cu Emmanuel Macron foaia de drum pentru zona euro.

Dar propunerea lor pentru un buget al zonei euro, modest în raport cu ambițiile inițiale ale Franței, care au întâmpinat o rezistență puternică din partea unor state, cu Olanda în frunte, și nu ar urma să fie menționată decât implicit în concluziile finale ale summitului.

Această dezbatere între 27, fără premierul britanic Theresa May, va fi precedată în cursul dimineții de o discuție dificilă legată de Brexit, unul dintre rarele subiecte care unește țările UE în fața Marii Britanii.