O fotografie cu soldații australieni care au defilat cu steagul nazist pe un vehicul, în timpul misiunii din Afganistan, în urmă cu mai bine de un deceniu, a fost publicată recent de presa locală forțând autoritățile să reacționeze. Premierul a declarat că soldații care au afișat steagul cu swastica au greșit și au fost pedepsiți la acea vreme, relatează Reuters.

În fotografie, steagul cu simbolurile naziste apare pe un jeep militar, momentul fiind surprins în timpul unei patrule în 2007, în Afganistan, potrivit Australian Broadcasting Corporation (ABC).

”Evident că steagul a fost înlăturat, iar personalul responsabil a fost supus măsurilor disciplinare”, a comentat premierul Malcolm Turnbull, fără a le spune însă reporterilor care au fost sancțiunile dispuse.

"A fost total greșit ceea ce au făcut și comandanții lor au luat măsuri la vremea respectivă”, a adăugat el.

Australia, un aliat de bază al SUA, participă la misiunile din Afganistan de 17 ani luptând împotriva talibanilor și militanților islamiști. Comportamentul militarilor în perioada 2005-2016, inclusiv acuzații potrivit cărora au abuzat de puterea lor în timpul misiunilor, fac obiectul unor investigații ale autorităților.

În ultimele zile, presa australiană a publicat mai multe relatări, citând martori sub protecția anonimatului, care arată că militarii australieni au aplicat rele tratamente și au executat prizonieri în perioada 2009 - 2012. De asemenea, ABC a mai relatat despre o posibilă mușamalizare a unui caz care viza uciderea unui băiat de către trupele speciale.

Ministerul Apărării a refuzat să comenteze, dar au existat declarații anterioare potrivit cărora aceste acuzații legate de comportamentul militarilor sunt cunoscute și investigate.