Diplomații de top din SUA, Coreea de Sud și Japonia au promis joi să colaboreze pentru a se asigura că, după summitul dintre Donald Trump și Kim Jong-un, Coreea de Nord va renunța la programul său nuclear, informează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Secretarul de stat al SUA (Mike Pompeo), ministrul afacerilor externe din Coreea de Sud (Kang Kyung-wha) și ministrul de externe japonez (Taro Kono) s-au întâlnit la Seul la două zile după ce Donald Trump și Kim Jong-un au semnat un acord privind denuclearizarea peninsulei coreene. Aceștia au promis să colaboreze în vederea denuclearizării Coreii de Nord.

Pompeo a insistat că Phenianul s-a angajat să renunțe la armele nucleare, însă a declarat că acesta nu va fi un "proces ușor".

"Sunt multe puncte de vedere diferite privind rezultatele summitului, dar cel mai important este că a permis întregii lumi, inclusiv americanilor, japonezilor şi chinezilor, să scape de ameninţarea unui război nuclear şi a rachetelor cu rază lungă de acţiune", a spus Pompeo, adăugând că sancţiunile împotriva Coreii de Nord vor fi ridicate doar după denuclearizarea completă.

Președintele american, Donald Trump, și omologul său nord-coreean, Kim Jong-un, s-au întâlnit pe 12 iunie la Singapore, în cadrul unui summit care a culminat cu semnarea unui acord prin care Trump s-a angajat să ofere garanții de securitate Coreii de Nord, iar Kim Jong-un și-a reafirmat angajamentul ferm pentru denuclearizarea peninsulei coreene.