Mulţi republicani din Congres nu au împărtăşit optimismul preşedintelui lor după întâlnirea din Singapore. Reprezentanţi ai ambelor partide deplâng formularea vagă a declaraţiei finale şi situaţia drepturilor omului din Coreea de Nord. Şi totuşi, ar putea Trump să pofite de asta pe plan intern?, se întreabă Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de Rador.

Donald Trump si Kim Jong-unFoto: Captura BBC

"Destinul oferă povestea unor şanse, o nouă poveste, un nou început", afirmă o voce de bărbat din off. "O istorie a păcii, doi bărbaţi, doi conducători, o soartă". Donald Trump şi Kim Jong-un sunt văzuţi drept salvatori ai lumii - preşedintele american a produs un videoclip grotesc în care este prezentat alături de Kim în Singapore. Potrivit ziarului "The Washington Post", unii jurnalişti au luat videoclipul drept propagandă nord-coreeană.

Şi nu este nici de mirare că summitul înscenat de Trump nu i-a împiedicat pe observatori să-i constate rezultatul dezamăgitor. Politicieni ai ambelor partide s-au arătat sceptici: anunţul euforic al lui Trump, potrivit căruia el şi Kim au lăsat deoparte toate disensiunile din trecut, iar lumea va asista în curând la o mare schimbare, s-a izbit de îndoiala multor congresmeni.

Declaraţie finală vagă

Republicanii din Congres apropiaţi preşedintelui au vorbit despre o eventuală destindere, dar au recunoscut totodată că declaraţia finală, care relevă numai intenţia Coreii de Nord de a se "denucleariza" şi o serie de garanţii ale SUA legate de securitatea ţării, este extrem de vagă. Bob Corker, senator din partea statului Tennessee şi preşedinte al Comisiei pentru relaţii externe, a declarat: "Sunt într-adevăr bucuros că preşedintele s-a întâlnit cu Kim Jong-un, dar e greu de spus ce s-a întâmplat în mod concret". Colegul său de partid, Lindsay Graham, din partea statului Carolina de Sud, i-a dat dreptate: "întâlnirea a consituit un bun pas înainte, dar nu mai mult de-atât". Despre nord-coreeni, Graham a spus: "Anterior, ei au mai promis de două ori să renunţe la armamentul nuclear", el făcând astfel aluzie la negocierile fără succes purtate de preşedinţii Bill Clinton şi George W. Bush.

Mulţi senatori republicani, ca de altfel şi democraţii, au amintit că orice contract, inclusiv cel legat de pacea oficială şi de etapele denuclearizăii, are nevoie de consimţământul lor. Liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell, senator de Kentucky, a declarat: "Dacă preşedintele a ajuns la un acord de substanţă cu Coreea de Nord, atunci sper ca asta să ia forma unui contract. Aşa au vrut strămoşii fondatori ai ţării noastre".

Anterior, Trump s-a străduit din răsputeri să "îi contamineze" pe republicani cu entuziasmul lui. La întoarcerea acasă, el i-a tot sunat de la bordul avionului prezidenţial Air Force One. Bine dispus, el le-a împărtăşit impresiile personale despre întălnirea cu Kim. Potrivit unor relatări din presă, unii senatori au spus ulterior că n-au aflat nimic nou.

Principalul câştigător, Kim Jong-un?

La fel ca mulţi observatori din Europa, şi cei din America sunt de părere că mai ales Kim a fost cel care a avut de câştigat în urma summitului. În sfârşit, el a fost legitimat de Trump nu doar prin istorica strÂngere de mână, ci şi prin garantarea securităţii Coreii de Nord. După care, în mod surprinzător, el i-a lăudat pe liderii nord-coreeni: "Kim Jong-un e 'un om foarte talentat', o 'mare personalitate', un 'negociator abil' şi un 'om foarte puternic', care 'îşi iubeşte ţara', a declarat preşedintele american la conferinţa de presă.

Liderul minorităţii democrate din Senat, senatorul de New York Chuck Schumer, a spus despre nord-coreeni că "având în vedere că ei au o bună parte din ce şi-au dorit, suntem îndreptăţiţi să ne temem că pur şi simplu ne-au păcălit. Îşi iau acasă sacul cu daruri şi ne lasă, pe noi şi pe preşedinte, cu mâinile goale", a spus Schumer.

Pe plan intern, Trump ar avea oare de profitat?

Presei de toate culorile nu i-a scăpat din vedere faptul că Trump i-a criticat pe cei mai apropiaţi aliaţi ai Americii la summitul G7 de acum câteva zile, după care l-a lăudat pe brutalul dictator tratându-l drept mare personalitate. "Kim Jong-un e cel care câştigă", comenta revista conservatoare "National Review".

Mulţi se întreabă acum dacă, în pofida criticilor, Trump va putea profita pe plan intern de recentele sale performanţe şi dacă aceste demonstraţii de forţă îi vor ajuta pe republicani să câştige alegerile parţiale din noiembrie. Într-adevăr, potrivit unor recente sondaje de opinie, preşedintele se bucură acum printre alegătorii republicani de o popularitate nemaintâlnită la vreun alt preşedinte, cu excepţia lui George W. Bush după atacurile teroriste de la World Trade Centre din 11 septembrie 2001. Fiasco-ul summitului G7, insultele la adresa premierului Canadei, Justin Trudeau, şi actualul summit din Singapore sunt nişte clasice exemple ale stilului de politician care este Trump - mulţi obseratori consideră că tocmai imprevizibilul şi ignorarea oricăror reguli l-au făcut pe Trump să câştige alegerile din 2016.

Aşadar, mulţi dintre republicani se află acum în faţa unei dileme: să fie sau nu alături de Trump la viitoarele alegeri? Unii nu-şi pot permite să critice prea tare preşedintele şi rezultatul întâlnirii din Singapore. De asemenea, în privinţa războiului comercial declarat aliaţilor, mulţi membri ai partidului se află într-o poziţie dificilă: deşi mulţi susţin politica protecţionistă a lui Trump şi punerea în aplicare a devizei "America First - America, în primul rând", există şi republicani susţinători declaraţi al comerţului liber. Dar asta va fi doar una din contradicţiile pe care vor trebui să le explice în circumscripţiile lor electorale.

Articol de Frauke Steffens, Frankfurter Allgemeine Zeitung (preuare Rador)