Când poziția dominantă de la masa de negociere a fost pierdută în discuțiile cu Ministerul Muncii și Justiție Sociale, marile sindicatele din sănătate s-au întors cu fața spre membrii lor. Cel mai mare sindicat din sănătate, Sanitas, mânat de o dragoste regăsită față de simpli cotizanți, mulți dintre ei neglijați cu desăvârșire în negocierile de anul trecut cu guvernanții, a pus în mișcare un întreg mecanism psihologic de satisfacere a maselor prin organizarea unui miting de amploare în Piața Victoriei.

Relu CocosFoto: Arhiva personala

Aparent nimic rău în acest demers dacă nu ar fi fost, așa cum s-a dovedit mai târziu pe alocuri, doar un spectacol de vodevil pentru recâștigarea poziției dominate sau doar a unui simplu scaun la masa negocierilor. O contracție musculară de imagine adresată în principal Olguței Vasilescu în care proteinele funcționale, actina și miozina, s-au dovedit a fi simpli membri de sindicat mobilizați de iluzia unei rezolvări a problemelor salariale.

În spatele mesajului principal „Nu dezbinați echipa medicală” și a unei butaforii mirobolante, rând pe rând, au urcat pe o scenă improvizată în Piața Victoriei aproape toți reprezentanții uitați ai echipei medicale formată din biologi, chimiști, farmaciști, biochimiști, kinetoterapeuți, psihologi, personal TESA, infirmieri sau brancardieri.

Invitația de participare adresată tuturor acestor categorii profesionale a surprins participanții la miting prin caracterul insolit al convocării având în vedere că, nu cu mult timp în urmă, acest gest reflex nu a făcut parte din componenta neuronală a sindicatelor. În realitate, anul trecut la negocierile pe legea unică a salarizării, marile sindicate din sănătate și-au urmărit foarte bine interesele negociind numai pentru anumite categorii profesionale din sistemul sanitar, medicii și asistenții, sacrificând voit sau impus drepturile salariale cuvenite ale celorlalți angajați din sistemul sanitar.

Unitatea sindicală pentru echipa medicală și lupta cu „dușmanul” au fost induse în mintea participanților, la mitingul Sanitas, prin utilizarea unui mesaj vizual din care nu au lipsit și elementele de butaforie, cum ar fi scuturi cavaler medieval de celuloid pe care au fost inscripționate, asemenea unui blazon, numele tuturor categoriilor profesionale.

În cele din urmă, din păcate, după discuțiile mult dorite cu guvernul, principalii lideri sindicali au arătat, încă o dată, că au negociat în numele celor mulți pentru cei puțini. Fețele zâmbitoare și mesajele victorioase în fața camerelor TV ascundeau de fapt doar satisfacția personală că au reușit să obțină, fără să-și antagonizeze guvernanții, o altă bucățică tot pentru cei care primiseră deja creșteri salariale. Se putea desluși pe chipurile liderilor de sindicat un sentiment de ușurare că spectacolul regizat din Piața Victoriei și-a atins scopul ascuns.

Din aceasta ecuație a negocierilor au lipsit însă, da, chiar ele, echipa medicală și mesajul pentru care se organizase marele miting, „Nu dezbinați echipa medicală”. Memoria numelor celorlalte categorii profesionale a durat exact pană în fața ușii guvernului. Pe scuturile de celuloid utilizate la miting, printr-un exercițiu de imagine, se puteau zări purtate acum în Piața Victoriei „trupurile eroilor”, adică a acelor categoriile profesionale înșelate despre care nu s-au rostit prea multe cuvinte la negocierile cu guvernul dar care au fost aduse, probabil, numai ca să impresioneze prin număr în vederea recâștigării poziției la masa negocierilor.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro