​În fiecare dimineață, doctorul Adrian Crăciun face calcule pe colțurile unei foi vechi de analize. Astăzi are 10 copii născuți prematur în Secția de terapie Neonatală de la Maternitatea Cantacuzino și de la Giurgiu l-au rugat să preia încă doi gemeni. Le-a spus că nu are loc, sigur că le-a spus, dar alternativa ar fi fost să înțeleagă că acei copii vor muri. Așa că i-a primit.

Dotarea maternitatilorFoto: Salvati Copiii

Acum, în secția cu nouă locuri trebuie să aibă grijă de 12 copii născuți înainte de termen, ficera cu patologia lui, dar toți, absolut toți cu un curaj colosal de a recupera decalajul și de a ajunge să respire singuri. Dacă doctorul Crăciun ar putea să spună de unde răbdarea asta de a lua de la capăt și de iarăși de la capăt în fiecare zi, mutând prematurii, eliberând câte un loc, înghesuind un pătuț, convingând personalul medical să mai stea încă o dată peste tură, nu ar sta prea mult pe gânduri: de la uluitoarea forță cu care un prematur își deschide ochii, ca și cum ar vrea tot el să le dea curaj celor din jur: părinților, medicilor, micuților colegi de secție.

Pentru Salvați Copiii, dotarea maternităților este o prioritate, fiecare dintre noi poate ajuta prin redirecționarea celor 2% din impozitul pe venit. Formularele 230 și 200 precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei se pot descărca de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/.

Șeful de secție de neonatologie de la Maternitatea Cantacuzino, dr. Adrian Crăciun, ne dă și dimensiunea unei radiografii acute de sistem: ”Deși scriptic Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea Cantacuzino, de pildă, cuprinde doar 9 locuri, frecvent au fost internați 12,13, chiar și 14 nou-născuți, ceea ce, la personalul insuficient normat,scade calitatea actului medical și crește riscul de infecții nosocomiale, din cauza supraaglomerării”.

Chiar și așa, la București e bine. Aici sunt nouă dintre cele 23 de unități de nivel III de terapie intensivă nou-născuți din întreaga țară. Sunt însă maternități unde un copil născut la 750 de grame, de pildă, nu are nicio șansă. Șansa lui la viață e că maternitatea dotată din apropiere să aibă un loc și pentru el.

În România, contează unde te naști, ca să poți trăi: doar 23 de unități sunt de nivel III și pot prelua cazurile severe.

Nașterea rămâne, în țara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are șansa de a se naște într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supraviețui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor. (Raport WHO Born too soon). În România, este cazul unuia din 10 copii, care se naşte prematur şi are nevoie de intervenție medicală urgentă încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern.

Deși mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naşte în spitalul adecvat echipat, în prezent, în România există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România - 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Salvați Copiii România a dotat prima maternitatea în februarie 2012 și de atunci am ajuns în 78 de maternități, din 40 de județe ale țării, la unele dintre acestea de câteva ori deja. În total am achiziționat și donat 393 de echipamente performante necesare supraviețuirii bebelușilor născuți prematur: incubatoare, mese de resuscitare, ventilatoare de suport respirator, lămpi de fototerapie și multe altele, în valoare de peste 3.120.000 euro. Din datele pe care le avem, peste 34.000 de nou-născuți au venit pe lume și au fost îngrijiți în condiții mai bune, datorită aparaturii donate de noi în ultimii ani.

Organizația Salvați Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit și îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.