Polonia a încălcat legislația europeană protecția faunei și florei prin ordonarea de tăieri în pădurea milenară Bialowieza, a decis marți Curtea de Justiție a UE (CJUE), scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Justiția europeană consideră că operațiunile de gestiune a fondului forestier ordonate de guvernul polonez au „condus în realitate la dispariția unei părți” a acestui sit protejat.

Polonia a acceptat decizia, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului polonez al Mediului, Aleksander Brzozka.

În iulie 2017, Comisia Europeană a înaintat un recurs împotriva Poloniei temându-se pentru integritatea acestei păduri, clasată în patrimoniul mondial de către UNESCO și sit Natura 2000 de către UE.

Guvernul polonez a susținut că operațiunile aveau ca scop asigurarea securității pădurii împotriva proliferării insectelor xilofage.

În noiembrie, justiția europeană a amenințat Varșovia cu o amendă de cel puțin 100.000 de euro pe zi dacă nu stopează imediat tăierile.

Polonia trebuie să se conformeze deciziei Curții. Dacă executivul european consideră ca acest lucru nu se întâmplă, poate introduce un nou recurs pentru a cere sancțiuni pecuniare.

Conflictul legat de pădurea din Bialowieza este unul dintre multiplele puncte de tensiune dintre Bruxelles și Varșovia, care este sub amenințarea unei proceduri inedite de sancțiuni din cauza controversatelor reforme judiciare.