China ridică treptat în următorii patru ani restricțiile care nu permiteau constructorilor auto străini să dețină pachetul majoritar de acțiuni în joint-venture-urile producătoare de mașini, au anunțat autoritățile chineze, citate de AFP. Interdicția a fost văzută de multe companii mari ca un mare obstacol comercial, iar ridicarea ei este un moment istoric. În trecut interdicția a fost considerată ca instrument principal prin care companiile chineze ”fură” tehnologie de la grupurile occidentale.

O prezentare a planurilor VolkswagenFoto: Volkswagen

Interdicțiile vor fi ridicate încă din acest an pentru companiile străine care produc mașini 100% electrice și hibride plug-in, din 2020 vor fi înlăturate restricțiile pentru companiile care produc vehicule comerciale, iar din 2022 și pentru cele care produc autoturisme, anunță Agenția Chineză de Planificare.

Noile reguli vor fi salutate de marile grupuri auto cărora nu le convenea obligativitatea de a se asocia cu companii locale și de a avea rol minoritar în compania mixtă.

China va ridica limitele și pentru industria navală și cea aeronautică în 2018.

China este cea mai mare piață auto din lume, producția fiind în 2017 de 29 de milioane de autoturisme și vehicule comerciale.