Pentru al doilea an consecutiv Romania este va fi prezenta, cu un stand propriu, la Târgul Internațional de Carte de la Białystok, singura manifestare de gen din partea de răsărit a Poloniei.

Târgul, care este vizitat în fiecare an de peste 20 000 de cititori, este un eveniment cultural constant și mult așteptat în regiune și este însoțit, în mod tradițional, de festivalul literar „Culturi intersectate”, în cadrul căruia au loc ateliere literare și jurnalistice, întâlniri cu scriitori, concursuri literare, ateliere pentru copii și tineri și numeroase alte acțiuni educative.

La ediția din acest an, care va avea loc în perioada 20-22 aprilie, participă peste 70 de edituri, lista cuprinzând toate editurile importante din Polonia, inclusiv cele care au publicat carte românească.

Târgul se desfășoară în spaţiul Operei din Białystok, sub patronajul primarului orașului Białystok și al prefectului regiunii Podlasie.

La standul românesc va fi expusă și oferită spre vânzare publicului o largă paletă de volume și publicații apărute în Polonia în ultimii ani, de asemenea dicționare și albume. Pe rafturile standului vor fi prezentate toate traducerile din literatura română în limba polonă, editate în Polonia și accesibile acum pe piața poloneză, printre ele numeroase volume care au beneficiat de sprijinul Centrului Național al Cărții. Dintre cele mai noi volume apărute pe piața poloneză amintim Cea mai frumoasă poveste, de Adrian Cioroianu, Celelalte poveşti de dragoste, de Lucian Dan Teodorovici, Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu, de Dan Lungu şi Falsul Dimitrie, de Dumitru Crudu, poet nominalizat în acest an în Polonia la Premiul Poetul European al Libertății 2018.

În dorinţa captării atenției publicului polonez şi a informării cât mai eficiente asupra literaturii din România, la stand vor fi disponibile, cu titlu gratuit, materiale promoționale prin care se fac cunoscute noile apariții de carte românească pe piața poloneză şi sunt anunţate volumele aflate în pregătire până la finalul anului 2018, informeaza ICR.

Eforturile susținute ale Institutului Cultural Român de la Varşovia de promovare a literaturii românești în Polonia au dat roade în ultimii ani, culminând, în 2016 și 2017, cu un record de volume publicate și cu premii literare extrem de importante, obținute de scriitorii români: Ana Blandiana, răsplătită la Gdańsk cu Premiul „Poetul European al Libertății”, şi Varujan Vosganian, laureat al prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale ANGELUS cu Cartea şoaptelor, Cristian Teodorescu și Filip Florian, finaliști ai aceluiași premiu Angelus. Anul 2018 va fi și el unul deosebit de generos în volume românești publicate în Polonia, 17 noi apariții anunţându-se până la finele anului, printre ele Toate bufnițele, de Filip Florian, Vizuina luminată, de Max Blecher, Cum s-a românizat România, de Lucian Boia, Sexagenara şi tânărul, de Nora Iuga, Vampirul pasiv, de Gherasim Luca, Vasco da Gama şi alte versuri, de Gellu Naum, Despre limită, de Gabriel Liiceanu.