Israelul a respins vineri orice restricție a libertății sale de mișcare în Siria din partea Rusiei sau a oricărui alt stat, la o săptămână după un raid atribuit statului evreu la nord de Damasc, scrie AFP.

Avigdor LiebermanFoto: Agerpres/AP

O bază aeriana siriană situată în provincia Homs din Siria a fost vizată de un raid pe care regimul de la Damasc și aliații săi rus și iranian l-au atribuit Israelului. Cel puțin 14 combatanți pro-regim, printre care și iranieni, au fost uciși în acest bombardament, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Responsabili israelieni au refuzat să confirme responsabilitatea țării lor pentru acest atac.

Președintele rus Vladimir Putin i-a cerut apoi premierului israelian Benjamin Netanyahu să se "abțină de la orice acțiune care ar destabiliza și mai mult situația” din Siria

"Vom păstra o libertate totală de acțiune, nu acceptăm nicio limitare pentru apărarea intereselor noastre de securitate", a afirmat ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, într-o înregistrare video difuzată de site-ul de știri Walla, ca răspuns la o întrebare legată de criticile Moscovei.

"Dar nu dorim să provocăm Rusia, avem o linie de dialog deschisă la nivel de ofițeri superiori. Rușii ne înțeleg și de ani de zile am reușit să evităm fricțiuni cu ei" în Siria, a adăugat Lieberman.

Acesta a acuzat din nou Iranul că încearcă să se implanteze în Siria pentru a amenința Israelul. "Nu vom tolera o forță militară iraniană semnificativă în Siria sub formă de porturi și aeroporturi militare sau amplasarea de armament sofisticat", a avertizat el.

De la începutul războiului din Siria, în 2011, Israelul a fost atent să nu fie antrenat în conflict, chiar dacă statul evreu a efectuat în ultimii ani zeci de atacuri împotriva pozițiilor pro-regim sau a unor convoaie de arme prezentate ca provenind din Iran și destinate Hezbollahului libanez, aliat cu Teheranul și Damascul.