​Președinția României nu are niciun document despre nevoile educației - la aproape 4 ani după ce a declarat educația o prioritate - și nici nu face ceva “ca să pună în practică un document care de fapt nu există”. Constatarea vine de la psihologul Mircea Miclea, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fost ministru al Educației și președintele comisiei prezidențiale pentru educație care a elaborat pactul pe educație semnat în 2008 de toate partidele și apoi legea educației nr. 1/2011.

Mircea MicleaFoto: Agerpres

Declarațiile au fost făcute vineri, 13 aprilie 2018, în cadrul unei dezbateri organizate de Platforma România 100 fondată de Dacian Cioloș. Invitat la eveniment, Mircea Miclea a vorbit despre provocările școlii românești de azi, într-un discurs intitulat “A ști și a face în educația din România”.

Sunt unii care nici nu știu, nici nu fac. Din păcate, sunt mulți și ăștia. Din păcate - și aș vrea să luați asta ca o constatare, nu ca o critică - din păcate inclusiv la cel mai înalt nivel se întâmplă lucrul acesta. Președinția României, de exemplu, a anunțat în urmă cu aproape 4 ani că educația este o prioritate. În acest moment, vă rog să o luăm ca o constatare, nu știe ce să facă. Nu există niciun document, zero, niciun document care să spună: am făcut analizele, iată ce trebuie să facem. Și bineînțeles că nu face ceva ca să pună în practică un document care, de fapt, nu există. E o situație în care nici nu știi, nici nu faci. Ceea ce e foarte rău”, a declarat Mircea Miclea, fost ministru al Educației.

Amintim că Mircea Miclea a fost, în mandatul lui Traian Băsescu, președintele comisiei prezidențiale care, pe baza a numeroase cercetări, a elaborat Raportul pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării. Comisia a realizat apoi Pactul național pe educație care în 2008 a fost semnat de toate partidele politice. Legea educației nr. 1/2011 adoptată în mandatul de ministru deținut de Daniel Funeriu are la bază analizele și propunerile comisiei prezidențiale conduse de Miclea.

Legea a fost ulterior masiv modificată de guvernele PSD care s-au succedat la putere. Detalii aici

În momentul în care a fost ales președinte, Klaus Iohannis a declarat că educația este o prioritate și a lansat Proiectul 'România Educată’, care organizează numeroase dezbateri, însă nu a publicat nicio concluzie a acestora nici până acum. La solicitarea HotNews.ro, Administratia Prezidentiala a precizat în martie 2018 că va "putea lansa în dezbatere publică primele rezultate ale Proiectului 'România Educată’ cel mai probabil până la începutul lunii iunie".

Citește și: