Cristian Preda, europarlamentar si fost consilier prezidential, a anuntat ca fost "chemat in fata Consiliului de Onoare al ordinului Steaua Romaniei, pentru a raspunde unui denunt care reia acuzatiile PSD-ALDE de defaimare a tarii". Administratia Prezidentiala a comunicat, la solicitarea HotNews.ro, ca "declaratiile domnului Cristian Preda, sustinute in cadrul Parlamentului European, reprezinta motivele invocate in solicitare". Costin Georgescu este presedintele Consiliului de Onoare, iar din for mai fac parte Serban Bradisteanu, Gabriela Firea sau Ecaterina Andronescu.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • UPDATE Contactat de HotNews.ro, Ionel Haiduc a declarat ca a demisionat recent din Consiliu si ca nu cunoaste motivul convocarii lui Cristian Preda. Haiduc a precizat ca demisia sa nu are legatura cu convocarea lui Preda de catre acest for, ci "e legata pur si simplu de dificultatea de deplasare". "Eu mi-am dat demisia din acest consiliu, recent, de cateva zile, pentru ca imi este foarte greu sa merg la Bucuresti la varsta asta si nici cu sanatatea nu stau foarte bine", a declarat Ionel Haiduc, care locuieste in Cluj.
  • HotNews.ro a solicitat administratiei prezidentiale sa comunice motivul pentru care europarlamentarul Cristian Preda a fost convocat, pe 28 martie 2018, in fata acestui Consiliu, precum si numele noului presedinte al forului. Vom publica raspunsul, in momentul in care administratia prezidentiala ni-l va furniza.

UPDATE Administratia Prezidentiala: Declaratiile domnului Cristian Preda, sustinute in cadrul Parlamentului European, reprezinta motivele invocate in solicitarea Consiliului de Onoare

Administratia Prezidentiala a comunicat joi, 15 martie, la solicitarea HotNews.ro, ca "Presedintele Consiliului de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei' este domnul Costin Georgescu, cavaler al Ordinului National 'Steaua Romaniei' in grad de Mare Ofiter. Domnul Ionel Haiduc, cavaler al Ordinului National 'Steaua Romaniei' in grad de Mare Cruce, a demisionat din functia de presedinte al Consiliului in anul 2014".

Administratia a precizat ca "in data de 13 martie 2018, domnul Ionel Haiduc a transmis demisia sa din Consiliul Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei'".

Componenta Consiliului de Onoare, stabilita de Adunarea Generala a Ordinului din 19 septembrie 2013, este urmatoarea, potrivit raspunsului trimis de Administratia Prezidentiala, la solicitarea HotNews.ro:

"- domnul Ionel Haiduc, cavaler al Ordinului National 'Steaua Romaniei' in grad de Mare Cruce [acesta a demisionat pe 13 martie - n.red.];

- domnul Costin Georgescu, cavaler al Ordinului National 'Steaua Romaniei' in grad de Mare Ofiter ;

- domnul Constantin Degeratu, cavaler al Ordinului National 'Steaua Romaniei' in grad de Mare Cruce;

- domnul Serban Bradisteanu, cavaler al Ordinului National 'Steaua Romaniei' in grad de Mare Ofiter;

- domnul Mircea Geoana, cavaler al Ordinului National 'Steaua Romaniei' in grad de Comandor;

- doamna Gabriela Firea, cavaler al Ordinului National 'Steaua Romaniei' in grad de Ofiter;

- doamna Ecaterina Andronescu, cavaler al Ordinului National 'Steaua Romaniei' in grad de Cavaler."

In ceea ce priveste motivele pentru care Cristian Preda a fost chemat in fata Ordinului, Administratia Prezidentiala ne-a comunicat urmatoarele: "Domnul Cristian Preda, cavaler al Ordinului National 'Steaua Romaniei', a fost invitat in fata Consiliului de Onoare, in baza unei solicitari scrise, formulate in conformitate cu prevederile HG nr. 1511/2005.Declaratiile domnului Cristian Preda, sustinute in cadrul Parlamentului European, reprezinta motivele invocate in solicitare".

Intr-o postare pe Facebook, Cristian Preda a spus ca va fi judecat de acest consiliu din cauza ca ar fi criticat guvernele Grindeanu si Tudose si ca sedinta va avea loc pe 28 martie la Cotroceni.

"Ma vor judeca: Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu, doctorul Serban Bradisteanu (da, acela condamnat!), Mircea Geoana, fostul director SRI Costin Georgescu si generalul Degeratu. Consiliul e prezidat de fostul presedinte al Academiei, Ionel Haiduc", a scris europarlamentarul pe Facebook.

"Ma voi apara. Nu ma intimideaza coalitia coruptilor. Dincolo de cazul meu, e in joc un principiu: Romania libera si europeana trebuie protejata. Sunt convins ca am de partea mea nu o formatiune politica, ci cetatenii onesti ai acestei tari. Pentru ei lupt. Vom invinge!", mai spune Preda.