Reprezentantii Comisiei Europene incep miercuri misiunea de evaluare in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), context in care vor avea loc intalniri cu reprezentanti ai sistemului judiciar, Parlamentului si Guvernului. Misiunea urmeaza sa aiba loc in perioada 14 - 16 martie, transmite Agerpres.

Ministerul Justitiei a precizat, privitor la misiunea de evaluare a Mecanismului de Control si Verificare, ca joi, la sediul MJ, vor avea loc mai multe intalniri vizand analiza recomandarilor si Codul penal si Codul de procedura penala - recomandarile 3 si 4 -, la care vor participa reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Camerei Deputatilor si Senatului.

O alta intalnire vizeaza Codul civil, Codul de procedura civila, Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar - recomandarile 3 si 6 - si la ea vor participa reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Strategia Nationala Anticoruptie - recomandarea 11 - se va afla si ea printre temele ce vor fi abordate in cadrul intalnirilor.

Sursa citata precizeaza ca in cadrul unei alte intalniri va fi discutata si implementarea planului referitor la neexecutarea hotararilor debitor public - recomandarea 5 -, intalnire la care vor participa reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finantelor Publice, Secretariatului General al Guvernului.

Pe 6 martie, Comisia de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei s-a reunit la Ministerul Justitiei pentru pregatirea urmatoarei misiuni de evaluare a Comisiei Europene in cadrul MCV.

"Obiectivul reuniunii a fost pregatirea urmatoarei misiuni de evaluare a Comisiei Europene in cadrul MCV, care va avea loc in perioada 14-16 martie 2018, atat din punct de vedere logistic, cat si din perspectiva contributiilor necesare pregatirii raportului de progrese ce urmeaza a fi prezentat institutiei europene", se preciza intr-un comunicat transmis de Ministerul Justitiei.

Sursa citata mentiona ca fiecare institutie, prin reprezentantii sai, a prezentat stadiul progreselor, dar si al masurilor pentru pregatirea misiunii de evaluare.