Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) discuta, miercuri, sesizarea PNL privind infiintarea Comisiei de ancheta a activitatii sefului Serviciului de Protectie si Paza (SPP), relateaza Agerpres.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul CCR, pe ordinea de zi a sedintei de plen se afla sesizarea de neconstitutionalitate privind Hotararea Parlamentului Romaniei numarul 11/2018 privind constituirea Comisiei parlamentare de ancheta a Senatului si a Camerei Deputatilor pentru verificarea activitatii directorului Serviciului de Protectie si Paza, Lucian Silvan Pahontu, si a modului in care este posibil ca acesta sa fi implicat institutia in activitati care exced cadrului legal de functionare, sesizare formulata de un numar de 56 de parlamentari apartinand grupului parlamentar al Partidului National Liberal.

Liberalii sustin ca hotararea Parlamentului in acest caz este neconstitutionala, deoarece incalca principiul legalitatii prin nerespectarea Legii 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, precum si mai multe dispozitii din Constitutie.

In sesizare se arata, printre altele, ca o comisie de ancheta nu are abilitarea constitutionala sau regulamentara sa se pronunte asupra vinovatiei sau nevinovatiei unei persoane, ci are scopul de a lamuri, de a clarifica imprejurarile in care s-au produs evenimente sau au avut loc anumite actiuni sau intamplari, precum si stabilirea concluziilor si masurilor ce se impun. In plus, obiectivele anchetei exced functiei de control parlamentar si intra in sfera de competenta a altor autoritati constitutionale, respectiv Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si presedintele Romaniei.

Uniunea Salvati Romania a anuntat, de asemenea, ca va ataca la CCR hotararea Parlamentului privind infiintarea Comisiei de ancheta referitoare la activitatea directorului SPP.

Pe 20 februarie, Senatul si Camera Deputatilor au dat vot favorabil hotararii de infiintare a acestei comisii parlamentare de ancheta.