În data de 13 martie 2018 Institutul Național de Statistică a publicat datele privind câștigurile salariale din economie pentru luna ianuarie 2018, prima lună de aplicare a noului regim de așezare a contribuțiilor sociale obligatorii și a noii cote a impozitului pe venit.

Bogdan DumitrescuFoto: Hotnews

Primele date indică o diminuare a salariului mediu net față de luna decembrie 2017 cu circa 5,5%. Este această evoluție atribuibilă revoluției fiscale? Răspunsul este mai degrabă incert doar pe baza acestei informații în contextul în care luna decembrie este o lună în care mulți angajatori acordă în mod tradițional prime, iar diminuări ale câștigurilor salariale nete în luna ianuarie comparativ cu luna precedentă au putut fi observate și în anii anteriori: -2,2% în ianuarie 2017 față de decembrie 2016, -8,1% în ianuarie 2016 față de decembrie 2015. Pentru a investiga dacă angajatorii au ales să majoreze salariul brut într-un ritm suficient pentru a asigura menținerea salariilor nete, putem compara câștigul salarial net din luna ianuarie 2018 cu media lunilor octombrie-noiembrie, iar datele indică o creștere de circa 2,3%. Spre comparație dinamica câștigurilor salariale nete în ianuarie 2017 comparativ cu media din octombrie-noiembrie 2016 a fost de circa 7,5% în timp ce ritmul de creștere ianuarie 2016 / octombrie-noiembrie 2015 a fost de aproximativ 2,5%.


ian 18 / dec 17 ian 17 / dec 16 ian 16 / dec 15 ian 18 / oct – noi 17 ian 17 / oct – noi 16 ian 16 / oct – noi 15
Câștig salarial net nominal -5,52% -2,29% -8,09% 2,31% 7,48% 2,56%

Sursa: calcule proprii pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică

Concluzionând, pe medie câștigurile salariale nete din economie nu au scăzut în termeni nominali față de cele existente anterior aplicării revoluției fiscale. Însă, nu aceasta este miza pentru evoluția economiei în anul 2018. Ceea ce contează este ca aceste măsuri să nu afecteze dinamica salariilor care ar fi prevalat în absența lor. Altfel spus, întrebarea este dacă angajatorii vor majora salariile nete la fel de mult ca în situația în care vechiul sistem fiscal ar fi fost păstrat. În legătură cu acest aspect datele pentru luna ianuarie sunt îngrijorătoare. Graficul de mai jos prezintă indicele câștigului salarial mediu net în intervalul ianuarie 2016 – ianuarie 2018 față de aceeași perioadă a anului precedent pentru a elimina influențele factorilor sezonieri.

Sursa datelor: Institutul Național de Statistică

Astfel, se manifestă o încetinire puternică a ritmului de creștere a câștigului salarial net din economie la 8% în ianuarie 2018 față de ianuarie 2017 de la 11,7% în decembrie și respectiv o medie de creștere pentru anul 2017 comparativ cu anul anterior de peste 14%. Chiar dacă o anumită diminuare a ritmului de majorare a salariilor era observabilă și la finalul anului trecut (dinamică medie pe ultimele 3 luni de circa 12,8% comparativ cu 14,7% în primele 9 luni ale anului), încetinirea este mult prea pronunțată pentru a fi atribuită doar trendului și pare să fie o consecință a revoluției fiscale. Astfel, primele date arată că angajatorii au ales în medie să majoreze câștigurile brute astfel ca cele nete să nu fie afectate, dar au manifestat o reținere evidentă în a acorda alte creșteri salariale.

Proiecția Comisiei Naționale de Prognoză utilizată în elaborarea proiectului de buget pentru anul 2018 avea în vedere pentru anul în curs o dinamică a salariilor nete de 11%, ritmul de creștere pentru luna ianuarie fiind net inferior acestei valori. Dacă această evoluție se va menține, există riscuri însemnate ca prognoza de creștere economică să fie afectată în sens negativ, iar veniturile bugetare să fie semnificativ mai reduse.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro