Curtea de Apel Bucuresti ar putea pronunta miercuri sentinta in dosarul ANRP, in care sunt judecati fostul sef al ANI Horia Georgescu, fostii deputati Catalin Theodor Nicolescu si Marko Attila-Gabor, precum si fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, transmite Agerpres. Prejudiciul, in acest dosar, a fost estimat de DNA la 84,5 milioane de euro.

In 2015, Horia Georgescu a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea a trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, fapte comise in calitate de fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP.

In acelasi dosar, au fost trimisi in judecata Catalin Theodor Nicolescu, fost deputat si vicepresedinte al ANRP, si Marko Attila-Gabor (dat in urmarire internationala), fost deputat si fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru relatii interetnice.

De asemenea, au fost deferite justitiei alte persoane care la data faptelor faceau parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor.

La 12 ianuarie 2015, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul ca, in 2009, Curtea de Conturi a Romaniei a efectuat un control la institutie ce a avut ca obiect fundamentarea si utilizarea fondurilor alocate pentru plata despagubirilor in 2008, constatandu-se ca rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata.

Potrivit DNA, cei opt membri ai comisiei au emis decizii ilegale in cazul a trei dosare titluri de despagubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare standardelor internationale si prevederilor legale. Scopul ar fi fost supraevaluarea imobilelor mentionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat si a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase. Valoarea supraevaluarilor a fost estimata de DNA la aproape 75 de milioane de euro, iar in total inculpati din dosar au produs un prejudiciu bugetului de stat de 84,5 milioane de euro.