Un razboi care a inceput de la protestele pasnice impotriva presedintelui Bashar al-Assad degenereaza rapid intr-o competitie globala pentru controlul asupra a ceea ce mai ramane de distrus din Siria, antrenand riscul unui conflict extins. Sub cerul pe care se imbulzesc avioanele de lupta ale unei jumatati de duzina de tari, o diversitate de factiuni sustinute de puterile rivale se razboiesc intre ele intr-o serie ametitoare de combinatii. Aliatii de pe un front de lupta sunt dusmani pe altul. Statele Unite, Rusia, Turcia si Iranul au trupe pe teren si acestea intra tot mai mult in coliziune, potrivit The Washington Post, citat de Rador.

Israel a lovit pozitii iraniene din SiriaFoto: Captura YouTube

Pe parcursul unei singure saptamani, cea care a trecut, Rusia, Turcia, Iranul si Israelul au pierdut avioane doborate de tir ostil. SUA se lupta in acest timp de mai multe zile sa respinga fortele militiilor tribale siriene sustinute de iranieni, in desertul estic, apropiind fortele americane de amestecul in conflictul din Siria.

"Riscurile sunt ridicate", a spus Sami Nadir de la Institutul Levant pentru Afaceri Strategice. "In Siria prevaleaza un nou razboi rece si orice escaladare ar putea crea conditiile pentru un razboi regional sau international, avand in vedere faptul ca marile puteri sunt direct prezente pe teren si nu prin intermediari, cum se intampla inainte."

Cele mai recente confruntari survin dupa ani de lupte in timpul carora partile din ceea ce de mult timp a incetat a fi un razboi civil au ajuns sa se bazeze pe puterile externe pentru subzistenta, aducand in Siria noi arme, soldati si agende.

In situatia in care Assad a rezistat rebeliunii impotriva lui si Statul Islamic este inghesuit intr-o ultima fasie de teritoriu de-a lungul frontierei irakiano-siriene, actorii rivali se lupta acum pentru a contura rezultatul final al razboiului.

Guvernul sirian controleaza cea mai mare parte a teritoriului, mai mult de jumatate din tara aflandu-se sub controlul fidelilor lui Assad, sustinuti de Rusia si Iran.

Statele Unite au influenta asupra unei suprafete situate pe locul doi in ordinea intinderii, de 27% din Siria, care a fost cucerita in cea mai mare parte de la Statul Islamic de fortele conduse de kurzi din nord-est, cu ajutorul armelor, fortei aeriene si consilierilor de la Operatiunile Speciale din SUA. Statele Unite spun ca vor ramane pana cand va exista o reglementare de pace, lasand deschisa intrebarea despre cat va mai trece pana atunci.

Turcia detine o enclava in nord, impreuna cu rebelii sirieni, si luna trecuta a initiat o invazie in enclava kurda conexa Afrin. Aici, complexitatea razboiului este vizibila pe de-a intregul. Aliatul din NATO al Americii, Turcia se lupta impotriva kurzilor aliati cu SUA, care primesc sprijin tacit de la guvernul sirian. Dar guvernul sustine in acelasi timp militiile tribale care ii ataca pe kurzii aliati ai americanilor si consilierii lor americani, in estul Siriei. Cea care tine echilibrul general al puterii este Rusia, care a devenit puterea militara dominanta din Siria cand a intervenit in numele lui Assad in 2015, iar acum joaca in mod bizar rolul de combatant si in acelasi timp de mediator al pacii.

Dar cel mai mare pericol de declansare a unui conflict extins tine de amploarea sporita a implicarii Iranului. Iranul a furnizat muschi sub forma trupelor si banilor care au permis guvernului sirian sa revendice majoritatea teritoriilor vaste care au scapat controlului guvernamental in primii ani de razboi, amplificand in acest timp prezenta iraniana in Siria. Israelul a privit cu alarma sporita cresterea influentei Iranului si militiilor sale aliate. Dincolo de frontierele sale, Israelul se confrunta acum cu comando-uri si forte aliate cu Iranul, inclusiv miscarea libaneza siita Hezbollah si unele din cele mai puternice militii siite irakiene, care au luptat impotriva trupelor americane din Irak, cu un deceniu in urma.

Confruntarea din weekend in cadrul careia un avion de lupta israelian a fost doborat, pentru prima data din anii 1980, lovit de o salva trasa de rachetele antiaeriene siriene furnizate de Rusia, a crescut brusc miza pentru Israel si Iran. Acum cele doua state se lupta direct unul impotriva altuia in Siria, pentru prima oara. Confruntarea aeriana a fost declansata de patrunderea unei drone iraniene in spatiul aerian israelian. Chagai Tzuriel, director general al Ministerului de Informatii al Israelului, a exprimat hotararea tarii sale de a impiedica Iranul sa-si mentina actualul nivel de influenta in Siria postbelica. "Toata lumea se gandeste la ziua de dupa", a spus el. "Rusii si iranienii se asteapta sa primeasca partea ce le revine pentru ca au salvat regimul. Pur si simplu devine mai important ca in acest moment sa influentam conturul pe care il va avea Siria". Prin trimiterea dronei in spatiul aerian israelian, Iranul a traversat o "linie rosie", a spus el. "Nu a fost un atac, ci o incercare a limitelor si regulilor. Pentru iranieni, nimic nu este mai bun decat sa testeze limitele si sa nu fie trasi la raspundere si de aceea noi nu trebuie sa le permitem", a adaugat el.

Administratia Trump si-a transferat atentia in Siria, de la amenintarea reprezentata de Statul Islamic, la prezenta extinsa a Iranului. In cadrul politicii privind Siria anuntate luna trecuta de Departamentul de Stat, 2.000 de militari bazati in nord-estul Siriei vor ramane, printre alte obiective, pana cand "influenta iraniana din Siria va fi diminuata si vecinii Siriei vor fi feriti de toate amenintarile care emana din Siria".

Totusi, Iranul a jurat ca nu se va permite Statelor Unite sa ramana in Siria, creand spectrul unor confruntari suprapuse SUA-Iran si israeliano-iraniene. "SUA nu vor reusi sa imparta Siria", a spus Ali Akbar Velayati, consilier pentru afaceri externe al liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, conform comentariilor publicate de agentia de stiri iraniana Mehr. "Fie vor pleca din Eufratul de est din Siria, fie ii vom da noi afara de acolo".

El a vorbit miercurea trecuta, cu o zi inainte ca una din militiile sustinute de iranieni, compusa din tribalisti locali, sa lanseze un atac de amploare impotriva unei baze militare care apartine aliantei conduse de kurzi, unde erau prezente trupele SUA. Armata americana a chemat elicopterele militare, avioanele cu reactie si aviatia de atac sa reprime atacul.

Dupa eruptiile violente, Turcia, Israelul si SUA se afla in situatia de a astepta de la Rusia o temperare a tensiunilor. "Ei sunt dominanti in Siria si ei au demonstrat ca sunt cei care fac jocurile", a spus Tzuriel. "Eu presupun ca Rusia vrea sa-si stabilizeze reusitele din Siria. A avut reusite foarte bune, acum vrea sa stabilizeze (situatia), vrea Pax russiana".

Totusi, multi analisti se intreaba daca Rusia are suficienta influenta asupra tuturor actorilor, pentru a impiedica escalada sa scape de sub control. Rusia a spus ca nu a fost informata de militie ca planuia sa atace baza sprijinita de SUA si este de asemenea posibil ca Rusia sa nu fi avut stiinta despre lansarea dronei iraniene, aparent de pe un camion mobil, conform oficialitatilor israeliene.

"Rusii au mai multa influenta decat ne dam noi seama, dar nu atat de multa cat ar dori ei", a spus Salman Shaikh, consultant care mediaza intre factiunile siriene. Razboiul sufera "mutatii, dintr-un conflict intrasirian devenind un conflict intre state".

Sirienii de rand sunt deseori uitati in rivalitatile tot mai mari, continuand sa indure loviturile aeriene, bombardamentele si, in unele locuri, foamea. Guvernul si-a intensificat atacurile asupra a doua din cele mai intinse teritorii detinute de rebeli, de la inceputul anului, iar numarul victimelor creste din nou. Conform Violations Documentation Center, care numara victimele civile, 687 de oameni au murit in ianuarie si alte sute au fost ucisi luna aceasta.

"Razboiul sirian nu se stinge si nu se va stinge", a spus Shaikh.

Articol de Liz Sly si Loveday Morris, The Washington Post (preluare Rador)