A inceput campania de depistare a cancerului la femei, initiata de catre Patriarhia Romana si Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu", primele paciente au fost examinate in comuna Gradistea, informeaza un comunicat de presa al grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului.

Patriarhia Romana si Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" Bucuresti au incheiat un nou protocol privind organizarea unor actiuni medicale in vederea depistarii cancerului la femeile cu varste cuprinse intre 25-64 ani. Astfel, o echipa de medici de la Institutul Oncologic impreuna cu voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului se vor deplasa periodic la persoane defavorizate din Bucuresti si Ilfov pentru a derula activitati de screening in domeniul cancerului de col uterin, cancerului mamar si celui colorectal.

"Intr-adevar, de astazi a inceput un nou protocol, o noua campanie de preventie si constientizare a cancerului de col uterin si a cancerului de san. Acest protocol s-a stabilit intre Patriarhia Romana si Institutul Oncologic Bucuresti. Aceasta campanie este adresata tuturor persoanelor de sex feminin si cu precadere celor din mediul rural, unde preventia si constientizarea sunt mai putin accesibile. Dorim ca efortul medicilor de la Institutul Oncologic si al voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului sa salveze multe vieti prin aceasta campanie frumoasa", a anuntat parintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru, de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului.

"Am revenit in localitatea Gradistea, unde noi, voluntarii am mai fost cu diverse actiuni social-filantropice, dar si cu campanii de sanatate, cum ar fi campania "Sanatate pentru sate", cand am venit cu medici de diferite specializari pentru a verifica starea de sanatate a localnicilor. Acum am venit cu un nou protocol de colaborare intre Institutul Oncologic Bucuresti si Patriarhia Romana, o activitate care se desfasoara cu inalta binecuvantare a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel. Aceasta campanie se adreseaza femeilor cu varste cuprinse intre 25-64 ani. Prin aceasta campanie se urmareste depistarea precoce a cancerului de col uterin, precum si a altor afectiuni. Medicilor de la Institutul Oncologic li se alatura medicii din campania 'Sanatate pentru sate'. Toate femeile care indeplinesc conditiile fac gratuit testul Babes-Papanicolau pentru depistarea acestor probleme de sanatate. De asemenea, se mai verifica daca sunt modificari si alte probleme ale sanului. Este o activitate foarte importanta pentru ca femeile din mediul rural se deplaseaza foarte greu catre oras pentru a-si face acest test. De multe ori neglijeaza acest aspect din cauza faptului ca sunt retinute cu probleme casnice, sunt solicitate la locul de munca, au familii numeroase cu multi copii si lasa pe planul doi starea de sanatate. Acest test facut la timp este relevant si cand situatia o cere sunt indreptate catre alte investigatii suplimentare. Dupa o luna si jumatate revenim in comunitate pentru consilierea acelor paciente al caror test nu a iesit bine, ocazie cu care vor mai putea fi examinate si alte localnice", a subliniat Danut Viorel Pruna, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului.

Campania a debutat, sambata, la pacientele din Gradistea -Ilfov care au fost supuse testului Babes-Papanicolau. Multe dintre doamnele care s-au prezentat la examinare nu-si mai facusera niciodata acest test si au fost multumite ca li s-a oferit acest serviciu in mod gratuit, se spune in comunicatul citat. Rezultatele analizelor efectuate vor fi comunicate de catre specialistii care se vor intoarce cu caravana de screening in localitate, dupa o luna de zile.

"Aceasta activitate este foarte importanta pentru a preveni cancerul de col uterin, care, din pacate, ne situeaza in lume pe locul I la incidenta acestui cancer. Se adreseaza femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani care nu sunt operate, nu au absenta congenitala a colului uterin si nu au facut un test Papanicolau de mai mult de 3 ani de zile. Este mult mai usor de tratat un cancer de col uterin la inceput, decat atunci cand este un cancer depasit si in prezenta metastazelor. Dupa aflarea rezultatelor, daca se constata modificari, pacientele sa se prezinte la Institutul Oncologic pentru continuarea investigatiilor cu bilet de trimitere de la medical de familie, buletin, card de sanatate si dovada de asigurat. In mediul rural, aceasta testare este la fel de importanta ca pentru noi toti si deocamdata, daca dansii nu ajung, incercam sa ajungem noi la ei si sa ii facem sa inteleaga importanta preventiei", a atras atentia medicul Saptefrati Cristina, Medic Primar Ginecologie Oncologica, Institutul Oncologic Bucuresti.