Una dintre cele mai cunoscute fabrici de zahar din tara, de la Oradea, se inchide din cauza ca firma germana care o detine nu a reusit sa o faca profitabila. Investitorii pleaca insa si cu numele, vor produce zahar "Diamant" in Polonia si Ucraina, potrivitDigi 24.

Inchiderea fabricii de zahar de la Oradea aduce probleme nu doar pentru cei peste 200 de angajati ci si pentru 93 de fermieri din Bihor, Arad, Satu Mare si Timis care aveau contract cu firma. Cultivatorii de sfecla au vrut sa se asocieze si sa cumpere ei fabrica, dar negocierile au esuat.

"Pana in 2020, cultura sfeclei de zahar poarta dupa ea o subventie de peste o mie de euro la hectar si era bine sa ne folosim de aceasta perioada, dar daca proprietarii asa s-au gandit atunci nu avem ce face", spune Alexandru Lucaks, presedintele Asociatiei de Cultivatori din Nord-Vest.

Grupul din Germania a hotarat sa renunte la fabrica de zahar pentru ca sfecla este mai scumpa la noi decat in Polonia, de exemplu.

"In ciuda eforturilor pe care le-am facut, managementul local impreuna cu managementul din Germania, nu am reusit sa demonstram ca putem fi competitivi si profitabili", afirma Janos Takacs, manager general Zaharul.