In timpul Revolutiei din 1989 nu a existat un vid de putere, a declarat luni procurorul militar Marian Lazar, in timpul unei conferinte de presa. In cadrul cercetarilor din Dosarul Revolutiei, "a fost stabilita componenta comandamentului politico-militar care a preluat, in timp foarte scurt, dupa fuga presedintelui in exercitiu, puterea totala in Romania", a spus Lazar.

Revolutia in Timisoara 1989Foto: Agerpres

Cele mai importante informatii transmise luni de Parchetul general in privinta Dosarului revolutiei:

- A fost identificata, inclusiv prin probe testimoniale, sursa sunetului cu efect de panica (emis la data de 21 decembrie 1989, in timpul discursului lui Nicolae Ceausescu) care a contribuit, alaturi de alte elemente, la dezorganizarea mitingului din Piata Palatului si declansarea protestelor in Bucuresti.

- A fost realizata o succesiune clara a evenimentelor politico-militare existente in dupa-amiaza si seara zilei de 21 decembrie 1989.

- A fost conturata succesiunea evenimentelor deosebit de importante din noaptea de 21/22 decembrie 1989.

- Au fost clarificate imprejurarile legate de fuga cuplului prezidential de pe sediul CC al PCR, traseul urmat si comportamentul fortelor militare inainte, in timpul si dupa patrunderea revolutionarilor in sediul Comitetului Central.

- S-a realizat edificarea partiala referitoare la declansarea si executarea diversiunii militare incepand cu seara zilei de 22 decembrie 1989.Este cert faptul ca diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principala a numeroaselor decese, vatamari corporale si distrugeri survenite.

-Probatoriul administrat a reliefat mecanismele dezinformarilor constante, avand consecinte deosebit de grave, lansate prin intermediul TVR, Radiodifuziunii si mijloacelor militare de comunicatii, astfel fiind instaurata la nivel national binecunoscutapsihoza terorista.

-De asemenea, se contureaza modalitatea prin care au fost transmise o serie de ordine militare diversioniste, cu consecinte deosebit de grave.

-In legatura cu aceeasi diversiune au fost obtinute date care demonstreaza ca in anul 1987 fortele armate ale Romaniei au importat doua tipuri de imitatoare de foc militare, respectiv imitatoare pentru armamentul de infanterie, cu foc la gura tevii si imitatoare privind desantul de parasutare.

- Probele administrate au permis o buna edificare cu privire la solicitarea de ajutor militar strain (sovietic) si consecintele grave ale unei astfel de solicitari pentru structurile militare interne si populatia civila. Aceasta realitate este necesar a fi coroborata cu situatia militara alarmanta care a existat de-a lungul intregii frontiere de stat a Romaniei in luna decembrie 1989.

- Totodata, a fost clarificata succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Targoviste, locatia unde s-a aflat cuplul Ceausescu incepand cu dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989. Probele au evidentiat existenta unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comanda ale acestei unitati militare, precum si existenta unor ordine venite de la varful ierarhiei militare privind eliminarea fizica a cuplului Ceausescu.

Astfel, pana la executia celor doi, survenita la data de 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizica a acestora.