Ministerul Sanatatii a anuntat joi ca a decis "infiintarea unui grup de lucru asumat prin Ordin de ministru care are ca obiectiv regandirea taxei de clawback pentru toate medicamentele, inclusiv pentru medicamentele ieftine care risca sa fie retrase de pe piata din considerente economice". Anuntul vine la o zi dupa ce premierul Tudose hotarase, la propunerea ministrului Sanatatii, suspendarea aplicarii taxei de clawback, timp de doi ani, pentru produsele medicamentoase derivate din plasma si sange, in contextul crizei de imunoglobulina de pe piata din Romania. Decizia vine, de asemenea, la doua saptamani dupa numirea lui Laurentiu Mihai, fostul sef al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice, una dintre cele mai puternice organizatii de lobby din industria farma, la conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Laurentiu-Teodor Mihai a fost numit in functia de membru al Consiliului de Administratie si de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), printr-o decizie a premierului Mihai Tudose, pe 22 noiembrie. Laurentiu Mihai, fost medic de familie in cadrul SRI, a fost in ultimii 8 ani director executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR), una dintre cele mai puternice organizatii de lobby din industria farma. La inceputul lunii noiembrie, Laurentiu Mihai i-a cerut demisia ministrului Sanatatii, Florian Bodog, pe care l-a acuzat de un "dezastru in domeniul asigurarii medicamentelor pentru populatie" contestand cresterea taxei clawback.

Grupul de lucru va incepe sa lucreze saptamana viitoare la noile reglementari si va avea in componenta, alaturi de reprezentantii Ministerului Sanatatii, si reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, reprezentanti ai Ministerului Finantelor si cate doi reprezentanti din partea asociatiilor producatorilor de medicamente.

"Vin cu propunerea de a lucra alaturi de minister si colegii de la casa de asigurari pentru stabilirea unor principii noi privind cuantumul taxei de clawback, in beneficiul pacientilor nostri, astfel incat sa putem asigura aprovizionarea cu medicamente fara disfunctionalitati", a declarat ministrul Bodog.

Decizia a fost luata joi, in urma unei intalniri intre reprezentantii producatorilor de medicamente din cadrul Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice si din Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente. La intalnire au mai participat Laurentiu Mihai, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si secretarii de stat din Ministerul Sanatatii Rodica Nassar, Cristian Grasu si Octavian Alexandrescu, precizeaza MS, intr-un comunicat.

Guvernul anuntase, in urma cu o zi, ca Ministerul Sanatatii si cel al Finantelor vor analiza si posibilitatea scutirii de taxa clawback a medicamentelor cu pret scazut. Toate aceste masuri ar urma sa fie incluse intr-o ordonanta de urgenta care va intra pe ordinea de zi a sedintei de guvern de saptamana viitoare, preciza miercuri Executivul.

Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a acuzat miercuri Guvernul Tudose ca a cedat lobby-ului companiilor pharma si a "deschis cutia Pandorei" prin suspendarea taxei clawback la produsele din plasma, ca solutie pentru criza imunoglobulinei. Vlad Voiculescu a acuzat Guvernul Tudose ca "a decis exact ce spuneam aseara ca vor cere distribuitorii, profitand de situatie: eliminarea taxei clawback!" si ca "deschide cutia Pandorei" prin suspendarea temporara a taxei clawback la produsele din plasma, ca solutie pentru criza imunoglobulinei. "Este exact ce isi doresc companiile pharma. Toate companiile pharma. Se deschide cutia pandorei si asta poate duce la un dezastru fie pentru celelalte produse farmaceutice (care vor trebui sa imparta sarcina intre ele), fie pentru buget (daca sarcina pentru medicamentele exceptate va ramane in curtea statului)", a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

"Introducerea unui mecanism de pret diferit (a unui pret mai mare) pt Lista Medicamentelor Esentiale pornind de la lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii este solutia corecta, alaturi de oprirea exportului paralel si monitorizarea stocurilor", a adaugat Vlad Voiculescu.

Taxa clawback a fost introdusa in anul 2009, iar producatorii de medicamente au cerut tot mai des, in ultima perioada, desfiintarea ei, sustinand ca taxa a crescut semnificativ comparativ cu anul trecut si ca va duce la disparitia unor medicamente de pe piata, in special a celor ieftine (citeste aici o analiza despre taxa clawback).