Noiembrie. O ploaie mocaneasca se asterne peste Topoloveni. In micutul orasel din judetul Arges, portile fabricii de confectii se deschid. O suta cincizeci de angajati incep lucrul in fabrica de textile ce apartine de Francesca Industries. Fiecare isi stie locul si ce are de facut, astfel ca productia incepe imediat. Afara continua sa ploua, marunt, marunt.

Fabrica Francesca din TopoloveniFoto: Smile Media

Chiar daca Topoloveniul este recunoscut la nivel national, chiar mondial, pentru magiunul care se produce aici, fabrica de confectii Francesca exporta de ani buni de zile produse textile care iau calea unor tari precum Marea Britanie, Italia sau Germania.

Intregul proces de fabricare al textilelor este destul de bine pus la punct, angajatii lucrand la unison, ca un motor nemtesc bine calibrat. Chiar daca in alte industrii, cum ar fi cea auto, o mare parte din procesul tehnologic a fost inlocuit cu solutii robotizate, in fabrica de textile din Topoloveni este nevoie inca de forta de munca umana. Este specificul industriei de textile. Masinile de cusut, de exemplu, chiar daca sunt automatizate, ele inca trebuie sa fie manipulate de catre oameni. La fel se intampla si in restul zonelor de lucru, unde manufactura ocupa un procent important in procesul de productie.

De cum intra noua comanda de productie, se aduc toate materiile prime necesare respectarii standardului impus de catre client. De la ata, nasturi, etichete, pana la tipare si materiale textile. Totul trebuie sa fie in conformitate in asa fel incat, totul sa mearga snur pentru a respecta termenele de livrare. In cazul in care se rateaza un termen de livrare si produsele nu ajung la timp in magazinele din Occident, atunci intreaga comanda este anulata, pierderile fiind extrem de mari.

Si asa incepe…

Procesul de confectionare incepe cu taierea materialului pe dimensiuni bine stabilite. Apoi, un tehnician, pe baza tiparelor, taie materialul in componente care urmeaza sa fie asamblate.

Manecile, buzunarele, spatele, fata, toate trebuie atent marcate pentru a nu exista incurcaturi ulterioare pe linia de asamblare.

De aici, componentele ajung pe mesele de cusut urmand a fi asamblate gradual in produsul finit.

Dupa ce produsul este asamblat si trece prin verificarea intermediara, ajunge la zona meselor de calcat.

Produsul finit trece apoi printr-un control al calitatii. Fiecare ata in exces este indepartata, sunt verificate etichetele, nasturii, croiala si cusaturile.

Abia acum hainele ajung in zona de magazie, unde urmeaza sa li se puna etichetele suplimentare, care contin numele brand-ului si pretul, ambalarea individuala in saci de plastic si asezarea lor pe umerase fiind gata de expediat.

Chiar daca procesul pare unul simplu, toata munca necesita o atentie sporita si o coordonare perfecta intre membrii echipei. Orice intarziere pe linia de productie duce la incetinirea sau blocarea intregului proces. Fiecare linie de asamblare stie, printr-un proces simplu, dar eficient, cu ajutorul unor placute informative, daca este in plan si norma va fi indeplinita la finalul zilei de lucru.

Chiar daca in momentul de fata in fabrica din Topoloveni lucreaza aproximativ 150 de persoane, inca mai este nevoie de forta de munca. Peste 250 de locuri sunt disponibile, iar calificarea se poate face si la locul de munca, in conditiile in care scolile profesionale din zona nici pe departe nu pot suplini cererea din piata.

Industria confectiilor este o industrie de multe ori demonizata si acuzata ca exploateaza muncitorii, oferindu-le salarii foarte mici si conditii de munca precare. Dar astea sunt niste discutii purtate de oameni din fata calculatoarelor sau de catre diverse persoane pe la televizor. In Topoloveni, ziua de munca s-a incheiat si fiecare angajat pleaca spre casa. Ganduri, griji, rutina, vise, toate la un loc si totusi separate. In schimb, la birtul din oras, oamenii care au inceput programul de baut de dimineata inca nu terminasera de "croit" paharele si sticlele. Se pare ca ei vor lucra din nou ore suplimentare. Si da, ploaia inca pica peste Topoloveni, marunt, marunt.

Urmariti aici reportajul din fabrica de confectii Francesca