Producatorul danez de armament Falck-Schmidt, care a incheiat un parteneriat cu americanii de la General Dynamics pentru a produce transportoare blindate 8x8, a intrat in insolventa, a anuntat agentia de stiri bulgara Focus, citata de News.ro.

Transportorul blindat Piranha 5Foto: Mowag

Problemele financiare ale companiei ar putea avea urmari negative in executarea contractului in valoare de 4,5 miliarde coroane daneze (600 milioane euro), semnat in 2015 cu compania americana, privind achizitia a peste 300 transportoare blindate 8X8 Piranha V pentru armata daneza, care ar fi creat cel putin 200 de noi locuri de munca.

Omul de afaceri Jan Falck-Schmidt, care controleaza producatorul danez, a postat recent pe Facebook un articol de pe site-ul nytkampfly.dk, potrivit caruia situatia financiara dificila a companiei a aparut in contextul in care Falck-Schmidt Defense Systems a investit semnificativ in achizitia de componente si in pregatirea fabricii din localitatea Fredericia, precum si in pregatirea angajatilor, dar fara a incepe productia.

In acest context, proiectul transportorului blindat Piranha V pentru armata daneza, care este deja intarziat, ar putea suferi noi amanari, potrivit presei daneze.

Guvernul Romaniei a semnat, marti, un memorandum cu General Dynamics pentru producerea de transportoare blindate 8X8 Piranha la Uzina Mecanica Bucuresti (UMB).

Intelegerea intre partile semnatare se va derula in doua faze, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, publicat joi. In prima faza, UMB va subcontracta de la GDELS asamblarea si fabricarea in Romania de componente pentru Piranha V.

Angajatii UMB se vor scoli la producatorul elvetian de transportoare blindate Mowag, care apartine Diviziei de Transportoare Auto GDELS, o unitate de business a General Dynamics Corporation, potrivit ministerului. De asemenea, General Dynamics ar trebui sa asigure retehnologizarea halei de productie, pregatirea si integrarea liniei de asamblare a UMB

"In a doua faza, GDELS va constitui o societate romana cu raspundere limitata (GDELS ROM SRL) care va initia formarea unei societati mixte romane, impreuna cu UMB. Acest joint venture va executa a doua comanda, in calitate de contractant principal, daca legislatia si reglementarile romanesti vor permite", se arata in comunicat.

Cresterea bugetului MApN, incepand cu anul 2017, la 2% din PIB, a creat conditiile pentru initierea unor programe de inzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizarii Armatei Romaniei si in concordanta cu initiativele prioritare ale MApN aferente Programului de guvernare 2017-2020. Unul dintre obiectivele autoritatilor romane este modernizarea parcului de transportoare blindate, armata avand nevoie de 600-700 de noi astfel de autovehicule.