O serie de mici cutremure si de alunecari de teren ce au avut loc langa baza nord-coreeana pentru teste nucleare arata ca probabil ultima detonare a destabilizat regiunea si ca poligonul Punggye-ri s-ar putea sa nu mai poata fi folosit pentru teste nucleare, potrivit Reuters.

Regiunea in care Coreea de Nord isi face testele nucleare, instabilaFoto: Captura YouTube

Un mic cutremur a fost detectat vineri dimineata langa locatia de testare nucleara al Nordului, dar, spre deosebire de alte cazuri, nu pare sa fi fost provocat de o explozie nucleara.

Seismul este ultimul dintr-o serie de cel putin trei ce au fost inregistrate dupa testul Phenianului de pe 3 septembrie, care a provocat un cutremur de magnitudine 6,3. Cutremurul de vineri a avut magnitudinea 2,7 si a avut loc la adancimea de 3 kilometri, potrivit Coreii de Sud.

Seria de cutremure ii face pe experti sa creada ca ultimul test - despre care Nordul spune ca a fost cu o bomba cu hidrogen - ar fi afectat locatia montana unde au avut loc cele sase teste nucleare ale Coreii de Nord.

“Explozia de la testul din 3 septembrie a avut o asemenea putere ca tunelele subterane s-ar putea sa se fi prabusit”, spune Kim So Gu, de la institutul seismologic al Sudului.

Acesta apreciaza ca regiunea Punggye-ri nu va mai fi folosita in continuare la asa ceva: “Daca vor mai face un alt test in zona, risca poluare radioactiva”.