Ministrii justitiei din 20 state membre, intre care si Romania, au adoptat in mod oficial, joi, la reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), textul propunerii de regulament privind instituirea Parchetului European, dupa aprobarea sa de catre Parlamentul European in 5 octombrie, potrivit news.ro.

La Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI), organizat la Luxemburg, au participat si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si secretarul de stat Marieta Safta.

"Este un moment istoric pentru constructia europeana. Romania a inteles sa participe la cooperarea consolidata de instituire a Parchetului European, menita sa contribuie la protectia intereselor financiare ale Uniunii. In acelasi timp, Romania ia in considerare si faptul ca exista judecatori provenind din statele membre care participa, pe competente diferite, la realizarea justitiei europene. Infiintarea Parchetului European are si semnificatia echilibrarii mecanismelor juridice de protectie a valorilor si intereselor legitime comune. untem deschisi sa contribuim la operationalizarea activitatii Parchetului European, dar si la discutiile ce vor fi dedicate extinderii competentelor acestuia; exista numeroase alte infractiuni grave, transfrontaliere, care pot fi prevenite si combatute numai impreuna, la nivel european. Personal, cred ca extinderea competentei la fapte de terorism va constitui doar o treapta inspre extinderea competentelor Parchetului European la alte tipuri de infractiuni cu dimensiune europeana. Imi exprim aceeasi convingere ca si celelalte state membre se vor alatura cooperarii consolidate. Salutam toate eforturile Comisiei Europene, Presedintiilor rotative ale Consiliului UE implicate in negocierea acestui dosar si statelor membre. Pentru viitor ne vom concentra eforturile asupra operationalizarii Parchetului European, care va prelua, in parte, competentele de la nivelul spatiului juridic national", a spus Tudorel Toader in cadrul dezbaterilor.

Ministrii justitiei au avut si dezbateri de orientare asupra propunerii de regulament privind recunoasterea reciproca a ordinelor de indisponibilizare si confiscare (chestiunea domeniului de aplicare) si asupra propunerii de regulament de instituire a unui sistem centralizat de identificare a statelor membre care detin informatii privind condamnarile resortisantilor tarilor terte si ale persoanelor apatride.

Ministrii justitiei au adoptat, in mod formal, concluziile privind aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE in 2016 si au purtat in prealabil discutii pe aceasta tema in prezenta directorului Agentiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA).

In cadrul unei sesiuni comune cu ministrii afacerilor interne, s-au abordat teme referitoare la justitia in spatiul cibernetic si evaluarea la jumatate de termen a orientarilor strategice in aria JAI (adoptate de Consiliul European in iunie 2014).

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Justitiei, in marja reuniunii Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), delegatia romana a avut o intalnire cu ministrul justitiei din Danemarca, S'ren Pape Poulsen si au fost abordate aspecte privind cooperarea judiciara si de agenda bilaterala, fiind avansate solutii concrete pentru transferul persoanelor condamnate.

"In baza acestor solutii concrete urmeaza ca in perioada urmatoare sa fie demarate, la nivel de experti din ministerele de justitie, procedurile de transfer, cu respectarea cerintelor legale si a standardelor europene in materia conditiilor de detentie. Astfel, prin intermediul unui dialog constant si deschis, s-a reusit solutionarea unor probleme recurente din agenda cooperarii judiciare bilaterale, contribuindu-se la mentinerea unui nivel foarte bun al relatiilor dintre cele doua state membre. In acest sens, ministrul danez a apreciat eforturile autoritatilor romane, in special ale ministrului justitiei. Ministrul roman al justitiei a adresat omologului danez invitatia de a efectua o vizita in Romania, invitatie care a fost acceptata", .

De asemenea, ]ntr-o convorbire cu ministrul francez al justitiei, Nicole Belloubet, ministrul roman al justitiei i-a adresat invitatia de a face o vizita in Romania, aceasta fiind acceptata.

A fost prima reuniune formala a Consiliului Justitie si Afaceri Interne sub mandatul Presedintiei Estoniene a Consiliului UE (dupa reuniunea informala din 6-7 iulie 2017). Urmatoarea reuniune va fi organizata de Presedintia Estoniana in perioada 7-8 decembrie 2017, la Bruxelles.