Rusia a lansat joi, la portile Uniunii Europene, vaste manevre militare impreuna cu Belarus, pe care le prezinta drept "pur defensive", dar care sunt perceput drept o demonstratie de forta de o serie de membri ai NATO, scrie AFP.

Tancuri rusesti la exercitiul militar ZapadFoto: kremlin.ru

Moscova s-a straduit sa ofere asigurari in privinta acestor exercitii, cu numele de cod Zapad-2017 ("Vest-2017") si care implica, sustine Moscova, aproape 12.700 de soldati, timp de o saptamana, de-a lungul granitei cu Lituania si Polonia.

Intr-un comunicat care anunta inceputul manevrelor, ministerul rus al Apararii subliniaza ca acestea au un "caracter pur defensivi si (nu sunt) indreptate impotriva niciunei tari in mod specific".

Arma rusa organizeaza in fiecare an, in aceasta perioada, manevre de amploare in diferite regiuni ale Rusiei. In acest an, au fost alese Belarusul, enclava Kaliningrad si mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei.

Altfel spus, in apropiere de Polonia si in tarile baltice care, de la anexarea Crimeii, in 2014, si izbucnirea conflictului din estul Ucrainei, denunta Rusia drept o amenintare potentiala fata de suveranitatea lor.

Anumite tari, in frunte cu Lituania si Estonia, pun sub semnul indoielii cifrele avansate dee Moscova pentru aceste manevre si evoca "peste o suta de mii de soldati" mobilizati intre 14 si 20 septembrie.

Exercitiile Zapad-2017 "urmaresc sa ne provoace, sa ne testeze apararea si pentru asta trebuie sa fim puternici", a declarat duminica ministrul britanic al Apararii Michael Fallon, care vorbeste despre o Rusie "din ce in ce mai agresiva".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat insa ca nu a vazut "o amenintare iminenta impotriva unui aliat", regretand insa lipsa de transparenta a Rusiei.

"Rusia este capabila sa manipuleze cifrele cu mare usurinta, de asta nu vrea observatori externi. Dar 12.700 de soldati anuntati pentru aceste manevre strategice, e ridicol", afirma expertul militar independent Alexandr Golts, potrivit caruia cifra reala depaseste cu mult 100.000 de militari.

Potrivit IHS Jane's, specializata in chestiuni de aparare, "cifrele reale sunt mult mai ridicate", deoarece manevrele implica nu doar militari, ci si membri ai serviciilor de informatii, ai Garzii Nationale, ai serviciilor de salvare, etc, ceea ce conduce la o estimare intre "80.000 si 100.000" de persoane.

"Desfasurarea rapida" a fortelor rusesti

Rusia revendica insa dreptul de a efectua aceste manevre pe teritoriul sau si denunta expansiunea NATO la granitele sale.

Alianta dispune acum de peste 4.000 de soldati amplasati in tarile baltice si in Polonia.

Exercitiile rusesti Zapad-2017 se deruleaza in paralel cu exercitiile din Ucraina care implica armata american - ai carei americani au defilat deja in august la Kiev, pentru prima oara - si manevrele din Suedia care mobilizeaza aproape 19.000 de soldati si care simuleaza un atac fictiv provenit de la "un opozant mai mare si mai sofisticat".

Scenariul manevrelor rusesti implicat lupta impotriva unor "grupari extremiste" care s-au infiltrat in Belarus si in Kaliningrad din trei tari imaginare, dar usor de identificat ca fiind Lituania, Letonia si Polonia.

"Toate exercitiile rusesti lucreaza pe acelasi scenariu: amplasarea rapida a trupelor", menita sa demonstreze determinarea armatei de a respinge inamicul dar fara sa aiba in vedere un atac initiat de Rusia, explica Alexandr Golts.

La sfarsitul lui 2014, Vladimir Putin a aprobat o noua doctrina militara in care NATO este definit ca amenintarea fundamentala.