Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat, miercuri, referitor la dotarea sistemului de interventie cu echipamente in valoare de 600 de milioane de euro din fonduri europene, asa cum anunta premierul Mihai Tudose in urma cu doua luni, ca in urmatorii doi ani va exista cate o autoscara pentru fiecare oras, pentru ca in prezent sunt judete in care acest tip de echipament nu exista, informeaza News.ro.

Interventie cu autoscara pompierilorFoto: Facebook / Iran is great

El a mai spus ca din acesti bani vor fi inlocuite si masinile de pompieri, intrucat sunt sute de astfel de vehicule care au peste 30 de ani.

Intrebat daca promisiunea premierului Mihai Tudose de a dota sistemul de interventie in caz de urgenta al IGSU cu echipamente in valoare de 600 de milioane de euro din fonduri europene a fost respectata, Raed Arafat a afirmat ca primele contracte de achizitii vor fi semnate in cursul acestei luni.

"Suntem in curs de a semna deja contractele. Primele sume cred ca vor fi semnate in aceasta luna. Deja avem stabilita o intalnire maine (joi, n.r.) cu Comisia Europeana in care discutam strategia noastra pe cele 600 de milioane. Sunt lucruri pe care le cunoasteti deja, vorbim despre cresterea capacitatii de interventie prin inlocuirea a tot ce are peste 30 de ani, adica sute de masini de pompieri", a declarat Raed Arafat.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta a mai spus ca sunt necesare autoscari, pentru ca exista judete in care unitatile de pompieri nu au acest tip de echipament.

"Avem judete in care nu este nicio autoscara. Vom ajunge in urmatorii doi ani sa avem cate o autoscara pentru fiecare oras sau municipiu in care sunt peste 20.000 de locuitori. Va fi adus echipament suplimentar. Suma este reala si am inceput deja sa angajam o parte din ea", a adaugat Arafat.

Premierul Mihai Tudose a anuntat, la sfarsitul lunii iulie, ca in 2-3 ani sistemul de interventie in caz de urgenta va avea dotari de 600 de milioane de euro, achizitiile urmand a fi facute din fonduri europene si vor cuprinde inclusiv nave si trenuri de pompieri.