Pensia lui Teodor Melescanu de la MAE a crescut de patru ori intr-un an. In 2015, Guvernul Ponta i-a marit lui Teodor Melescanu pensia pe care o primea de la MAE de la 460 la 1.730 euro. Doi ani mai tarziu, Melescanu a devenit seful institutiei de la care primeste aceasta pensie uriasa. Ea echivaleaza cu aproximativ opt pensii medii. O lectura a declaratiilor de avere depuse de fostul sef al Serviciului de Informatii Externe Teodor Melescanu, actual senator si ministru de Externe, scoate la iveala un fapt remarcabil. In 2015, pensia sa a crescut de aproape patru ori. Motivul l-a reprezentat intrarea in vigoare a legii pensiilor speciale, informeaza Romania Libera.

Politic ShowFoto: Hotnews

Lista scurta a lui Dragnea. Cine va fi noul ministru al Apararii. Liderul PSD Liviu Dragnea a convocat, marti, BPN al PSD, pentru a desemna noul ministru al Apararii, ca urmare a demisiei intempestive a lui Adrian Tutuianu, persoana desemnata urmand sa fie al treilea social-democrat care detine conducerea institutiei in acest an. Printre numele vehiculate pentru preluarea portofoliului vacant se numara presedintele Comisiei de control SIE, Mihai Weber, Dorel Caprar, presedintele Comisiei de aparare din Camera, si Ion Mocioalca, secretar al aceleiasi comisii, potrivit Gandul.

Ce oportunitati vede Romania in iesirea Marii Britanii din UE. O dezbatere organizata de MAE privind axele strategice de actiune ale Guvernului de la Bucuresti in contextul Brexit a evidentiat oportunitatile de care poate profita Romania dupa iesirea Marii Britanii din UE. Dat fiind ca Marea Britanie este o destinatie favorita a investitorilor straini, "dupa Brexit, exista posibilitatea ca fluxuri semnificative de capital sa fie reorientate catre UE continentala", iar Romania poate beneficia de relocari ale centrelor de afaceri, crede Elena Georgescu, secretar de stat pentru afaceri europene in cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP). In opinia sa, elemente de atractie pentru investitori sunt "cadrul fiscal prietenos fata de mediul de afaceri" oferit de Romania si potentialul capitalului uman. La acestea se adauga si performantele economice ale Romaniei din ultima perioada, scrie Euractiv.

De ce a modificat Romania legea offset, prin care vanzatorii de armament erau obligati sa investeasca in economia romaneasca. Criza economica si financiara din 2010 a constituit un motiv pentru ca premierul Boc sa elimine obligativitatea ca firmele straine care vand armament Romaniei sa faca investitii in tara noastra. La sfarsitul lui 2015, cand a emis o ordonanta de urgenta cu acelasi obiect, premierul Ciolos s-a bazat, tacit, pe argumentul lui Boc, desi Romania se lauda cu crestere economica. Altfel spus, nici astazi, Romania nu impune - la achizitiile de tehnica militara intre guverne - ca firmele care vand tarii noastre armament sa aduca investitii de 80% din valoarea contractului in economia romaneasca. Daca o astfel de obligativitate ar exista, numai la contractele cu SUA pentru sistemele de rachete "Patriot" si HIMARS, investitiile americane in Romania ar fi de peste patru miliarde de dolari, relateaza Romania Libera.

Aberatiile ministrului Liviu Pop iti arata de ce educatia n-are nicio sansa. Liviu Marian Pop e, probabil, omul cel mai nepotrivit pentru functia de ministru al Educatiei din cati au fost pana acum. Aproape orice lucru pe care il spune e o aberatie. E un fel de Petre Daea, doar ca fara umor. In prima zi de scoala, ministrul a reusit o noua glumita, neintentionata, desigur. Intr-un interviu dat la RFI, in care vorbea despre noua (eterna si modificata) Lege a Educatiei, ministrul raspunde ca oamenii ar trebui sa aiba incredere in el pentru ca: "Unii erau cu vorbele, eu sunt cu faptele. Chiar daca nu am vorbele la mine intotdeauna, am faptele la mine", relateaza Vice.