Bancile au inasprit in al doilea trimestru al anului standardele de creditare atat pentru creditele ipotecare cat si pentru cele de consum acordate populatiei, mentinand neschimbate conditiile de acordre a imprumuturilor catre companii, se arata in Sondajul periodic pe care Banca Centrala il face cu privire la conditiile in care se dau credite. Pentru trimestrul urmator, bancile prognozeaza o inasprire marginala a standardelor de creditare pentru creditele ipotecare si, respectiv, moderata pentru cele de consum. In cazul companiilor nefinanciare, prognozele bancilor arata o mentinere constanta a standardelor de creditare.

Banca NationalaFoto: USER UPLOADED

"În T2/2017, cererea de credite s-a majorat marginal în cazul creditelor destinate achiziției de locuințe și terenuri acordate populației, în timp ce în cazul împrumuturilor de consum aceasta s-a redus marginal. Companiile nefinanciare au apelat într-o mai

mare măsură la finanțare prin intermediul creditului bancar, conducând la un avans semnificativ al cererii. În acest context, se constată necesitatea unei orientări mai ample a instituțiilor de credit către sectorul firmelor, acesta fiind al optulea trimestru consecutiv de creștere a cererii pe acest segment. Pentru T3/2017, instituțiile de credit anticipează creșterea marginală a cererii în cazul creditelor de consum destinate populației și menținerea constantă a acesteia în cazul împrumuturilor ipotecare.

Așteptările băncilor pentru următoarele 3 luni sunt ca cererea venită din partea firmelor să continue să crească semnificativ", se mai arata in sondaj.

Citeste alaturat rezultatul integral al Sondajului BNR.

documente

Sondaj_creditare_2017aug

(12 Aug 2017) PDF, 376KB