Un bărbat a intrat luni cu vehiculul său într-un furgon aparţinând jandarmeriei, pe Champs-Élysées, la Paris, fără să rănească pe cineva, scrie AFP, care prezintă ceea ce se ştie despre acest atentat ratat, al cărui autor, în vârstă de 31 de ani, a murit, potrivit news.ro.

ATACUL

La ora locală 15.48 (16.48, ora României), un bărbat care conducea o berlină albă trece pe lângă un convoi al jandarmeriei care se îndrepta către Place de la Concorde.

El loveşte furgonul din fruntea escadronului de aproximativ 75 de jandarmi, mobilizaţi din Chaumont (Haute-Marne) la sensul giratoriu de pe Champs-Élysées.

Maşina ia foc. Potrivit unei înregistrări video a unui amator vizionată de AFP, un fum gros şi galben iese apoi din vehicul.

Un adolescent intervievat de AFP, care se prezintă doar drept Lazare, în vârstă de 16 ani, a povestit că a auzit ”un zgomot” care nu semăna cu o explozie, ”ci mai degrabă cu cel făcut atunci când aprinzi o brichetă lângă un deodorant spray”.

O puşcă de tip Kalaşnikov, două arme de mână şi o butelie de gaz au fost găsite în maşină, în urma unei operaţiunii de deminare. Atacul nu a rănit pe nimeni din cadrul forţelor de ordine şi nici din rândul civililor.

La ora locală 16.34 (17.34, ora României), Prefectura Poliţiei din paris anunţă că situaţia se află sub control.

ATACATORUL

În vârstă de 31 de ani, şoferul este scos din vehicul de jandarmi, care sparg geamurile cu ajutorul unei răngi.

Autorităţile anunţă că acesta este grav rănit, apoi că a murit, fără să precizeze circumstanţele.

Nu s-a tras niciun foc de armă, potrivit martorilor.

În imagini apare un bărbat îmbrăcat cu pantaloni scurţi de culoare închisă şi un tricou alb care zace pe burtă în mijlocul drumului.

Secţia antiteroristă a Parchetului Parisului a deschis imediat o anchetă, iar o percheziţie era în curs luni seara la domiciliul acestuia, în Essonne.

LOCUL

Champs-Élysées, un obiectiv turistic emblematic, situat la doi paşi de sediul preşedinţiei franceze, a fost rapid securizat, iar staţia de metrou care deserveşte celebrul bulevard a fost închisă.

Muzeul Marelui Palat a fost evacuat, după ce cei aproximativ 370 de vizitatori şi 100 de membri ai personalului au fost blocaţi înăuntru.

Bulevardul parizian a fost deja teatrul unui atentat.

Pe 20 aprilie, Karim Cheurfi, un francez în vârstă de 29 de ani, cu un trecut judiciar încărcat, a ucis prin împuşcare un poliţist, pe Xavier Jugelé, şi a rănit alţi doi., după care a fost împuşcat mortal.

Un mesaj manuscris ”apărând cauza Daech” a fost găsit pe o hârtie în apropiere de corpul acestuia, iar atacul a fost revendicat de gruparea Statul Islamic.