Un reprezentant al Coreei de Nord la ONU a cerut Statelor Unite sa renunte la politica ostila fata de tara sa, inaintea oricarui dialog direct, transmite Reuters.

"Dupa cum stie toata lumea, americanii au indicat ca doresc un dialog, dar importante nu sunt cuvintele, ci actiunile", a declarat vineri presei Kim In Ryong, adjunct al ambasadorului nord-coreean la Natiunile Unite. "Revenirea asupra politicii ostile fata de Republica Populara Democrata Coreeana este conditia prealabila pentru rezolvarea tuturor problemelor din peninsula coreeana. De aceea, problema urgenta de rezolvat privind peninsula coreeana este incetarea clara a politicii ostile a SUA fata de RPDC, originea tuturor problemelor", a mai spus diplomatul, potrivit Agerpres.

Presedintele american Donald Trump a afirmat recent ca ar fi onorat sa se intalneasca cu omologul sau nord-coreean, Kim Jong Un, daca se creeaza conditiile potrivite, iar Departamentul de Stat de la Washington s-a declarat deschis unui dialog cu Coreea de Nord, daca aceasta "isi inceteaza toate activitatile ilegale si comportamentul agresiv in regiune". Anterior, Trump avertizase intr-un interviu acordat agentiei Reuters ca este posibil un "conflict major" cu Coreea de Nord, desi el ar prefera o solutie diplomatica la disputa privind programele de inarmare nucleara si cu rachete desfasurate de Phenian. Vineri, secretarul american al apararii, Jim Mattis, a insistat ca orice solutie militara la criza din Coreea ar fi "tragica la o scara incredibila", de aceea SUA continua colaborarea cu ONU, cu China, cu Japonia si cu Coreea de Sud pentru a gasi o alta iesire din situatia existenta.

Tot vineri, Kim In Ryong a dezmintit orice legatura a regimului de la Phenian cu recentul atac cibernetic la scara mondiala. "Legatura stabilita cu Coreea de Nord este ridicola", citeaza AFP. "De fiecare data cand se intampla ceva straniu, in mod stereotip Statele Unite si fortele ostile lanseaza o campanie stridenta impotriva Coreei de Nord", a acuzat el.

Neel Netha, un informatician de la Google, a publicat pe internet programe care evidentiaza unele similaritati intre virusul WannaCry, care a afectat zilele trecute 300.000 de computere din 150 de tari, si o alta serie de atacuri cibernetice atribuite Coreei de Nord. Mai multi experti au considerat indiciile suficiente pentru a atribui WannaCry unor autori nord-ocoreeni, arata AFP.