Pachetele de legi pe domeniul justitiei sunt in prezent in discutie la ministerul de resort si trebuie facuta o evaluare a modificarilor care trebuie aduse Codurilor penale, a declarat joi seara, la Romania TV, premierul Sorin Grindeanu, care a precizat ca doreste sa priveasca activitatea ministrului Justitiei "dincolo de rapoarte".

Sorin GrindeanuFoto: Captura Realitatea TV

"Tot ceea ce inseamna pachetele de legi, fie ca vorbim de legea de punere in acord a deciziilor Curtii Constitutionale cu Codul penal si Codul de procedura penala, tot acest pachet este in acest moment in discutie la Ministerul Justitiei. (...) I-am cerut ministrului sa aiba intalniri cu asociatiile de magistrati, cu toate asociatiile profesionale, nu numai cu Ministerul Public, cu CSM si cu autoritatile statului, astfel incat acest proiect sa fie - in momentul in care il adoptam in Guvern - cat se poate de corect, transparent si care sa satisfaca cerintele date de deciziile CCR. De asemenea, (este vorba, n.r.) si de raspunderea magistratilor si de o anumita discutie pe care a anuntat-o ministrul Toader legata de anumite modificari ale Codului penal, a celor patru Coduri, pana la urma. Trebuie facuta o evaluare", a afirmat prim-ministrul intr-un interviu acordat Romania TV, citeaza Agerpres.

Grindeanu a amintit ca ultimele modificari ale Codurilor penale au fost adoptate prin asumarea raspunderii in Parlament de catre Guvernul Boc.

"Aceste lucruri au fost adoptate in Parlament prin asumarea raspunderii, fara dezbateri, fara amendamente, fara absolut nimic. Au venit peste noapte, a lucrat cine a lucrat, mari specialisti, si au venit - cred ca era Guvernul Boc, dl Predoiu era ministrul Justitiei - si si-au asumat raspunderea. Unde a fost transparenta, unde a fost profesionalismul acestor oameni, daca e sa luam doar deciziile CCR din acesti ani, care modifica prin decizii obligatorii aceste Coduri?", a spus seful Guvernului.

Intrebat daca este multumit de activitatea ministrului Justitiei, premierul Grindeanu a spus ca doreste sa priveasca activitatea acestuia "dincolo de rapoarte", referindu-se la raportul prin care ministrul Tudorel Toader a concluzionat ca nu este necesara demararea procedurii de revocare a procurorului-sef al DNA si a procurorului general.

"Eu vreau sa vad efectiv dincolo de rapoarte si de ceea ce s-a intamplat in urma cu doua, trei saptamani, vreau sa vad ca linia pe care am enuntat-o, pe care a enuntat-o si dansul apropo de acest domeniu, e mentinuta si ritmul e cel care trebuie. Prin acel raport, eventual daca avea o cu totul alta concluzie, s-ar fi demarat o procedura de schimbare, in niciun caz nu s-ar fi ajuns la schimbarea celor doi procurori-sefi. Tot acest proces s-ar fi inchis la presedintele Klaus Iohannis. (...) Am vrut sa-i las o totala independenta in evaluarea pe care dansul a facut-o", a precizat seful Executivului.

Pe de alta parte, Grindeanu a mentionat ca prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a anuntat joi, la Bucuresti ca nu se vor mai schimba criteriile din MCV. Premierul considera ca este un lucru bun, deoarece "aceste criterii au fost o tinta in miscare".

"Daca le luam pe cele de inceput si le comparam cu cele de acum, sunt total diferite", a spus Sorin Grindeanu, care a adaugat ca l-a asigurat pe oficialul european de determinarea Guvernului de a atinge aceste criterii astfel incat MCV sa fie inlaturat, si aceasta sa se intample pana in 2019, cand Romania va detine presedintia Consiliului UE.