Fostul director adjunct la Administratia Nationala a Penitenciarelor, Sorin Dumitrascu, a declarat pentru HotNews.ro ca imediat dupa scandalul din Parlament declansat de nepoata senatorului Norica Nicolai i s-a cerut sa faciliteze angjarea nepoatei la ANP. Dumitrascu refuza sa spuna cine a intervenit in favoarea nepoatei, dar afirma ca i s-a indicat chiar “un domeniu care sa nu presupuna contact cu detinutii”. La data respectiva, Ana Hanes Manea, identificata de presa drept nepoata Noricai Nicolai, era angajata la Oficiul National de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), unde lucreaza si acum.

Mihai Politeanu, fost consilier la ministerul Justitiei, a contactat redactia HotNews.ro pentru a confirma declaratiile fostului director: “la vremea respectiva, Sorin Dumitrascu mi-a marturisit ca Norica Nicolai a intervenit personal pentru angajarea unei rude a acesteia. Un alt senator i-a trimis fostului director adjunct un SMS tot in favoarea acelei persoane.” Norica Nicolai nu a putu fi contactata de redactorii HotNews.ro, pana miercuri seara, pentru a oferi un punct de vedere asupra celor declarate Sorin Dumitrascu.

Norica Nicolai nu a putut fi contactata de redactorii HotNews.ro, pana miercuri seara, pentru a oferi un punct de vedere asupra celor declarate Mihai Politeanu.

Potrivit declaratiei de avere depusa in data de 3 decembrie 2007, Ana Hanes Manea incaseaza un venit anual de 45.448 RON. Nepoata Noricai Nicolai are, potrivit declaratiei de avere, un autoturism Ford din 2007. Nu are insa in proprietate nici case, nici terenuri. In schimb, declara patru credite in valoare totala de 83.000 de Euro, contactate in ultimii trei ani.

Este adevarat ca s-a intervenit la Administratia Penitenciareleor pentru ca Anca Hanes Manea, prezentata de presa drept nepoata senatorului liberal Norica Nicolai, sa fie angajata in sistemul penitenciar?

Este adevarat ca au fost interventii in legatura cu angajarea unei nepoate a senatorului Norica Nicolai la Administratia Nationala a Penitenciarelor. Pot sa va spun ca la intrebarea mea reflex daca este vorba de aceeasi nepoata care a fost subiectul scandalului legat de votul in Parlament mi s-a raspuns afirmativ.

Cand s-au facut aceste presiuni, in ce au constat ele si cine le-a facut?

Presiunile s-au facut imediat dupa perioada scandalului legat de votul in Parlament al nepoatei senatorului Norica Nicolai. Au fost telefoane în care s-au facut propuneri explicite si initital promisiuni. Dupa ce am refuzat am primit si amenintari exprimate direct si fara perdea.

Ce v-au cerut, concret, cei care v-au sunat?

Concret mi s-a cerut sa "facilitez'" angajarea nepoatei in cauza la Administratia Nationala a Penitenciarelor si mi s-a indicat chiar un domeniu care sa nu presupuna contact cu detinutii. Nu pot spune cine a facut presiuni din motive legate de evenimentele recente legate de conflictul cu fostul ministru al Justititei, Tudor Chiuariu. M-a schimbat abuziv din functie pentru a-si aduce un concitadin si am fost dat afara de la Administratia Nationala a Penitenciarelor. Nu am dat curs acestei cereri si am rugat persoana care ma tot suna sa urmeze calea legala.

A intervenit senatorul Norica Nicolai?

Nu voi raspunde la aceasta intrebare si va rog sa-mi respectati aceasta decizie. Dupa cum se poate intelege din raspunsul anterior incerc sa imi refac cariera pentru care am muncit destul de mult, iar acest raspuns nu ma va ajuta. Stiti cred ca am facut si avertizari in interes public in legatura cu subiecte de acest gen, insa s-a ajuns pana la punctul la care Guvernul Romaniei da seara hotarari de guvern care sa dea afara un amarat de functionar care e incomod, sau mai multi din acelasi material ca sa se apere oarecum de eventuale critici... asa ca repet... Va rog sa intelegeti ca nu pot sa va raspund la aceasta intrebare.

Cate astfel de presiuni (interventii politice pentru angajari) s-au exercitat asupra dvs in perioada cat ati ocuupat functia de director adjunct la ANP si de catre cine?

Este deja de notorietate ca atunci cand o institutie face angajari masive (ANP a scos la concurs sub coordonarea mea 17000 de posturi vacante) sunt interventii in favoarea diversilor candidati. Interventiile au venit din cele mai diverse directii: de la colegi, la antrenori de fotbal si pana la oameni politici.

De ce nu ati denuntat aceste interventii atunci cand ele au avut loc?

Cand rudele sefului meu au fost angajate si a fost si o ancheta in acest sens, ce puteam denunta? Puteam spune ca societatea romaneasca are dublu standard cand discuta despre coruptie? Cand ne ajuta e buna cand nu ne ajuta e rea, adica daca am pile ma descurc daca n-am critic sistemul corupt. Am preferat sa nu dau curs unor cereri de acest fel si sa incerc sa ma asigur ca astfel vor face si comisiile de concurs. Poate ca n-a fost bine, dar aceasta a fost decizia mea la acea vreme.