Subiect controversat la Olimpiada de Romana: Elevilor din Prahova li s-a cerut sa-si  imagineze ca sunt un personaj din "Morometii" care denunta "caracterul dusmanos" al personajului principal

de Corina Ionel     HotNews.ro
Duminică, 26 februarie 2017, 14:56 Actualitate | Esenţial


Morometii: Victor Rebengiuc si Luminita Gheorghiu
Foto: Cosmin Bumbut
Elevii participanti la Olimpiada la Limba Romana in judetul Prahova au avut de rezolvat un subiect in care sa-si imagineze ca sunt personajul ce colecteaza taxele de la taranii din romanul "Morometii" si sa redacteze un referat (raport scris) adresat conducerii de partid prin care denunta "calitatea de element dusmanos a lui Ilie Moromete", ransmite News.ro. Un profesor evaluator considera ca subiectul "spune foarte mult despre lumea de azi, a denuntului", facand trimitere la "Olimpiadele denuntului", in timp ce Inspectoratul Scolar Judetean Prahova sustine ca elevii trebuie sa tina cont ca este vorba despre "un univers fictional" si ca "daca este vorba despre ideea de a denunta pe cineva, nu se face altceva decat raportare la fragmentul citat din romanul <<Morometii>>".

"Imagineaza-ti ca te numesti Luca Strajescu si esti personajul care colecteaza cotele taranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Morometii de Marin Preda. Redacteaza un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care sa denunti calitatea de element dusmanos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o cand ai fost sa colectezi de la el cota" este unul dintre cele trei subiecte pe care le-au avut de rezolvat elevii de clasa a XII-a din Prahova care au participat, sambata, la etapa judeteana a Olimpiadei de Limba Romana.

Pentru rezolvarea corecta a subiectului, elevii primesc 30 din totalul de 120 de puncte cu care poate fi evaluata fiecare lucrare.

Acest subiect este criticat de catre un profersor de Limba si Literatura Romana de la unul dintre cele mai apreciate licee din judetul Prahova.

Dan Gulea, cadru didactic la Colegiul National "Mihai Viteazul", din Ploiesti, care a participat ca profesor evaluator la etapa judeteana a Olimpiadei, a postat pe Facebook un mesaj in care sustine ca subiectul "spune foarte mult despre lumea de azi, a denuntului".

"Inteleg ca DNA Ploiesti are f. mult de lucru (isi face de lucru), dar a transfera denuntul in curriculumul scolar, fie si in forma asta, a subiectelor de olimpiada, intrece limitele bunului simt. Dar spune f. mult despre lumea de azi, a denuntului. Olimpiadele denuntului", scrie profesorul Dan Gulea pe pagina sa de pe reteaua de socializare.

Gulea face, de asemenea, trimitere la un comentariu al sau, postat in spatiul public, in care detaliaza acelasi subiect.

"Originalitatea unui denunt?

Deriva Ministerului Educatiei se accentueaza; programele scolare, la disciplina limba si literatura romana (liceu) sunt nerevizuite de zeci de ani; manualele se afla si ele in aceeasi situatie, iar invatamantul de excelenta da astfel de probe ale delatiunii, intr-o lume in care plagiatul este omologat, de la 4%, <<norma>> considerata de comisii absconse drept legitima (a se vedea cazul Kovesi), pana la 100% (cazurile unor Ponta, cu titlul retras de Minister, sau ale altora, care au afirmat ca isi retrag singuri titlul sau renunta la doctorat).

Astfel, idealul de educatie al sistemului actual este mai aproape ca niciodata de cel al omului nou din anii 1950
", scrie profesorul intr-un comentariu cu titlul "Bocca della Verita: cine scrie denuntul cel mai original se califica la etapa nationala".

Contactat telefonic, inspectorul scolar pentru Limba Romana din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Prahova, Mihai Morar, profesor tot la Colegiul National "Mihai Viteazul" Ploiesti, a declarat pentru News.ro ca subiectul legat de romanul "Morometii" are in vedere "dimensiunea creativa" a elevilor participanti la Olimpiada.

"Sunt trei subiecte raportate la doua fragmente de roman. Primul subiect se refera la romanul <<Morometii>> de Marin Preda din volumul al doilea la romanul <<Intoarcerea>> al lui Marius Chivu, 2014. Sunt doua fragmente care au o relatie privind contextul dezvoltat in fiecare dintre acestea. (...) Trebuie avut in vedere ca verbul de comanda este ᅡimagineaza-tiᅡ. Cu alte cuvinte, este vorba despre dimensiunea creativa pe care ar trebui sa o dezvolte fiecare candidat la olimpiada si care doreste sa acceada la un nivel superior. Dupa aceea se refera la un aspect concret: un referat. Un elev de clasa a XII-a trebuie sa poata concepe un referat. Daca este vorba despre ideea de a denunta pe cineva, nu se face altceva decat raportare la fragmentul citat din romanul <<Morometii>>. Cred ca este un punct de vedere personal al domnului profesor, care a fost si el la evaluare ieri (sambata - n.r.), cand s-a desfasurat aceasta activitate, si regret ca, daca asa pune problema, inseamna ca are o perspectiva particulara asupra acestui fenomen", a declarat pentru News.ro profesorul Mihai Morar.

Inspectorul de specialitate de la Prahova mai spune ca toti elevii participanti la Olimpiada trebuie sa ia in calcul faptul ca respectivul subiect se raporteaza la un univers fictional.

"Avand in vedere faptul ca discutam despre un roman, specie literara apartinand genului epic, stim cu totii ca ne raportam la un univers fictional. Asa trebuie sa perceapa fiecare candidat situatia de fata. Participarea la orice nivel al olimpiadei sau al unui concurs de literatura presupune acceptarea fictiunii", mai spune Morar.

In contextul in care profesorul Dan Gulea sustine ca subiectul controversat este unul national si conceput de Ministerul Educatiei si ca acesta a fost dat si elevilor care au sustinut etapa judeteana a olimpiadei de Limba Romana la Cluj, reprezentantul Inspectoratului Scolar Judetean Prahova infirma faptul ca acest subiect ar fi fost conceput la nivelul ministerului de resort.

"Aceste subiecte nu au fost concepute de Ministerul Eductiei. Ministerul Educatiei doar tuteleaza Olimpiada de Limba Romana gimnaziu si liceu la nivel national. Fiecare judet, sau judete in colaborare, au conceput subiectele, asa cum s-a intamplat si in cazul nostru", a mai precizat inspectorul de Limba Romana de la ISJ Prahova.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25243 vizualizari

 • +1 (21 voturi)    
  Nenea Gulea (Duminică, 26 februarie 2017, 15:02)

  mitg [utilizator]

  Daca a dedus profesorul respectiv ca DNA sau "binomul" a avut ceva de-a face cu subiectele de la un concurs obscur, atunci cred ca ar trebui sa reintroducem cursurile de logica la seral ...
  • +3 (13 voturi)    
   Comment sters de user (Duminică, 26 februarie 2017, 16:18)

   TovarishDragneyev [anonim] i-a raspuns lui mitg

 • +17 (29 voturi)    
  . (Duminică, 26 februarie 2017, 15:05)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  Ce-l durea pe domnul profesor. În mod normal primul gând te duce la turnătorii din comunism, nu la DNA.
  • +11 (19 voturi)    
   Bineinteles, haita A3 a manipulat (Duminică, 26 februarie 2017, 16:30)

   Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui Toate nickname-urile erau luate

   si pe acest subiect. Una cu parul cret a dat stirea trunchiat, adica elevilor li sa cerut pur si simplu sa compuna un denunt, nimic despre contextul legat de romanul lui Preda.
   Haita A3 a manipulat si o afirmatie a lui Ludovic Orban, care se referea la toate partidele care in campaniile electorale au propus multe dar au dat poporului praful de pe toba. Haita tot repeta la toate buletinele de stiri ca Ludovic a afirmat aceasta despre PNL.
 • -18 (38 voturi)    
  Acum îi selectează încă din școală :) (Duminică, 26 februarie 2017, 15:11)

  Harald [utilizator]

  Așa se construiește România de mâine, cu denunțători de nădejde :)

  Care dă dovadă de aptitudini convingătoare la Olimpiadă, primește un premiu direct de la Kovesi :)
  • +14 (24 voturi)    
   Really? (Duminică, 26 februarie 2017, 15:33)

   KostasP [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   Asta-i tot ce-ai priceput din articol? Faptul ca articolul face analogie intre ceea ce se petrecea pe vremea jegurilor comuniste si ceea ce face acum DNA ar fi acelasi lucru, nu-ti trece prin cap? Sau pentru tine o fi acelasi lucru.
   • -5 (29 voturi)    
    Chiar e același lucru ca în 1980 (Duminică, 26 februarie 2017, 15:58)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

    Niște oameni proști au senzația că mai multă coerciție, mai multe reglementări și mai multe pedepse rezolvă problemele României de azi.

    Nu am trăit perioada anilor '50, dar am trăit perioada anilor '80 și era exact la fel. Aceleași jeguri cu mentalitate comunistă erau și atunci și acum, nu s-au umplut brusc instituțiile publice din România cu Feți-Frumoși și Albe-ca-Zăpada.

    E aceeași țară de oameni proști, fericiți să se agreseze unii pe alții ”cu legea în mână”, pe bază de denunțuri.
    • +3 (11 voturi)    
     Traiesti in lumea asta (Duminică, 26 februarie 2017, 18:29)

     KostasP [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Sau ne scrii din cealalta? Tot ce spui tu sunt utopii. Cum ai vrea sa schimbi mentalitatile din Ro? Sunt doua feluri de oameni, mosule: unii inteligenti care asculta si inteleg de vorba buna. Si apoi sunt aia mai putin inteligenti care asculta doar de bata. Din pacate Ro este locuita majoritar de ultimii.
     • -2 (14 voturi)    
      Cine scoate bâta, de bâtă o să aibă parte (Duminică, 26 februarie 2017, 22:41)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

      Educația nu se face cu bâta, ăla e dresaj, nu educație.

      Ai auzit de tigri care și-au sfâșiat dresorul? Ăla e rezultatul educației cu bâta, când cel ”educat” te prinde neatent, ți-o iei odată pentru totdeauna.

      Exact în direcția asta duceți voi România, cu isteria asta justițiară. Oamenii nu trăiesc mai bine dacă se denunță unii pe alții, așa că situația economică se va degrada în următorii 5-10 ani până când se vor repeta evernimentele din 1989 și iar vor ajunge toate gunoaiele la suprafață.

      Ceea ce trebuie în România sunt legi mai simple, mai corecte și liberalizarea economiei, nu mai multă bâtă. Cu legi draconice, denunțuri și isterie justițiară nu obții decât dezagregarea societății. Crezi că denunțurile apar numai de la 1 milion de euro în sus? În orice orășel primarul o să aranjeze denunțurile potrivite ca să scape de firmele nedorite.

      Nu poți trăi la nesfârșit din salariile plătite de multinaționale, alea își pun coada pe spinare și transferă imediat activitatea în Ucraina, Maroc sau Algeria, când devine mai ieftin acolo. Dacă nu ai activitate economică reală, creată de români și bazată pe români, care stau de drag în țară, nu poți merge decât la vale.

      Nu poți obține nimic de la oameni cu forța, mai mult control și mai mult etatism nu duc România nicăieri. Educația primită de tine în comunism ”cu bâta” a fost complet greșită, dar mergea pentru că ținea oamenii în România cu forța. Acum nu mai merge.
      • -1 (3 voturi)    
       Uita-te putin prin cateva revolutii istorice (Luni, 27 februarie 2017, 9:29)

       eleVenereCtions [utilizator] i-a raspuns lui Harald

       O sa vezi ca in multe dintre ele tocmai de bata a fost nevoie. Nu e nicio isterie decat din partea voastra, celor care incercati sa mentineti lucrurile asa cum sunt pentru ca sunteti prea obisnuiti cu ce aveti.

       "Oamenii nu trăiesc mai bine dacă se denunță unii pe alții."

       Tot la gandirea utopica ai ramas? Macar zi de la bun inceput ca n-ai capacitatea sa zici altceva in afara de a tot repeta in diverse forme ce aveai in cap de la bun inceput, ca macar asa ieseai in evidenta ca fiind in niciun fel mai bun deca--

       "multinationale"

       Postac.
       • -4 (4 voturi)    
        Comentariul ad-hominem denotă lipsa argumentelor (Luni, 27 februarie 2017, 13:41)

        Harald [utilizator] i-a raspuns lui eleVenereCtions

        Și pentru tine e valabil același lucru, mai citește câteva zeci din comentariile mele dacă vrei să știi cu ce mă ocup.

        În principiu, mocirla în care trăiești tu în România mă lasă rece, dar soluțiile hipsterești nu fac decât să creeze și mai multă mocirlă, nu să asaneze mlaștina.

        Atât timp cât soluția ta e bâta, asta spune totul despre educația pe care ai primit-o și familia în care ai crescut. Iar dacă vrei să înveți ceva din istorie, anii '30 sunt cel mai bun exemplu.

        Pe vremea aceea toate taberele ajunseseră la concluzia că soluția e bâta. Așa că s-au împărțit în două cete de cimpanzei, naziștii și comuniștii și și-au dat unii altora cu bâta în cap până au obosit. Fără să rezolve nimic, dar distrugând societatea și civilizația europeană.

        Chiar crezi că ești cel mai tare când e vorba de bâtă? Întotdeauna se va găsi unul cu o bâtă mai mare și va fi foarte greu să-l oprești, odată ce ai stabilit că lucrurile se rezolvă cu bâta.
        • +1 (1 vot)    
         Atata timp cat folosesti constant aceiasi termeni (Luni, 27 februarie 2017, 16:48)

         eleVenereCtions [utilizator] i-a raspuns lui Harald

         nu trebuie sa stiu nimic mai mult. Si daca n-ai habar de istorie, nu incerca s-o simplifici in asa fel incat sa se potriveasca narativei pe care incerci disperat s-o construiesti. Mai citeste si tu cate ceva pana la urmatoarea ta postare.
        • 0 (0 voturi)    
         Tocmai ai produs un astfel de comentariu (Luni, 27 februarie 2017, 17:20)

         Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

         Fara argumente, doar cu inepte atacuri la persoana. Nu mai vorbim de viziunea primitiva asupra istoriei
         • 0 (0 voturi)    
          Ești conștient că a fost o replică (Joi, 2 martie 2017, 0:04)

          Harald [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

          la un comentariu ad-hominem? Un mod de a da interlocutorului ”să guste din propriul medicament”, cum spun englezii?

          E evident că nu ai sesizat un asemenea detaliu mărunt :)
 • +8 (16 voturi)    
  Vai de capul ei (Duminică, 26 februarie 2017, 15:12)

  KostasP [utilizator]

  De scoala...si de "profesori". Dar mai ales de elevi.
 • +19 (23 voturi)    
  Ce cretini! (Duminică, 26 februarie 2017, 15:16)

  Rescator [utilizator]

  Au ajuns sa-l denunte si pe bietul Moromete care nu
  mai avea cu ce sa plateasca "foncierea" la ANAF-ul
  de atunci.Daca asta mai este scoala, manelistul
  Salam este doctor in drept si savant.
 • +5 (9 voturi)    
  PSD (Duminică, 26 februarie 2017, 15:19)

  VladBerliba1 [anonim]

  Pai ce sa-si imagineze ... Asta e realitatea concreta. Parintii platesc taxe si copiii merg la scoala ... Acuma sigur exista dilema cu PSD-ul ... ai vrea sa-ti trimiti copilul la scoala dar nu vrei sa platesti taxe.

  Muuulti Moromete tre sa fie care se scarpina si se intreaba ce sa faca ...

  Da subiectul cred ca putea fi ancorat si in concretul imediat. Sunteti Niculae si trebuie sa mergeti la scoala din sat care nu e incalzita, nu e renovata, unde programa e the same old si nimeni nu vrea sa o schimbe.
 • +9 (13 voturi)    
  Are dreptate acel profesor ! (Duminică, 26 februarie 2017, 15:51)

  Susufler0 [utilizator]

  De ce, de exemplu, nu le-a dat prin gand profesorilor care au conceput subiectele sa faca unul care, pornind de la violul savarsit de Petre Petre asupra Nadinei, sa le ceara elevilor sa imagineze o discutie intre cele doua personaje, in urma careia boieroaica se lasa convinsa de taran sa faca amor de buna voie ? :))

  PS. Daca tot vrem subiecte care sa aiba cat de cat tangente cu realitatea ! ;))
  • +3 (3 voturi)    
   e simplu (Duminică, 26 februarie 2017, 18:54)

   intruderul [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   pot face rezumatul filmului Aferim,ca tot frecventeaza cinematografele mall-urilor si profesorii dar si elevii
 • +2 (10 voturi)    
  ce are sula cu prefectura (Duminică, 26 februarie 2017, 15:55)

  andimi [utilizator]

  Eu inteleg oful profesorului din punct de vedere al cerintei aberante din subiectul de la olimpiada, dar ce are DNA-ul cu treaba aceasta? Bate campii cu gratie demna de o cauza mai buna, anume aceea a reformarii curriculei!
 • +13 (13 voturi)    
  subiect de olimpiada (Duminică, 26 februarie 2017, 16:07)

  XXXXL [anonim]

  trebuia sa se-ntample si asa ceva....
  cand lasi treburile pe mana imbecililor....
 • +2 (8 voturi)    
  Denunt, deci exist... (Duminică, 26 februarie 2017, 18:22)

  Irist [utilizator]

  F. bine! Sa invete si olimpicii sa faca un denunt! Oricum, in comisia de corectura tb sa fie si procurorul Negulescu!!!
 • +2 (4 voturi)    
  wow (Duminică, 26 februarie 2017, 20:22)

  rrat [utilizator]

  absolut genial subiectul...
 • 0 (6 voturi)    
  A şti despre a fi Turnător bolşevic (Duminică, 26 februarie 2017, 20:56)

  Propinatiu [utilizator]

  Nota zece! Profesorii îşi fac datoria, deşi primesc lecţii de la oricine! Subiectul verifică judicios înţelegerea de către liceeni a ce canalie era un Turnător la securitate sau la partid, sub Ana Pauker sau sub Elena Ceauşescu. Bolşevismul s-ar fi prăbuşit repede fără securişti şi informatori. Cu mare profesionism, e răstălmăcită aici acum educaţia antitotalitară în educaţie pentru pârăciuni. Dealtfel, a denunţa anonim la DNA un mare corupt mafiot interlop periculos nu prea mai îndrăzneşte niciun adult conştient de actuala capacitate a Sistemului de a-ţi controla corespondenţa şi convorbirile!
  • -2 (2 voturi)    
   Nu doar in comunism (Luni, 27 februarie 2017, 11:04)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Propinatiu

   Dictaturile din tarile sud-americane (instalate de am-ericani in anii 60-70) tot pe turnatori s-au bazat.
 • +2 (2 voturi)    
  turnatoria, un mod de viata (Luni, 27 februarie 2017, 9:38)

  vulpoiul rosu [utilizator]

  nu trebuie sa ne mai miram. n-avem de ce. turnatoria si denuntul se invata inca de la gradinita, iar in scoala se perfectioneaza, uneori ajungind la nivel de arta. imi aduc aminte ca atunci cind eram in generala - in anii 80 - aveam in clasa un trio superb de denuntatoare de profesie: Camelia, Iuliana si Madalina. aproape toata clasa le ura de moarte, mai putin cei citiva care le pupau pe '' kurulet'' pentru a obtine anumite favoruri. uneori acele pupaturi se transformau in salam Victoria, portocale, banane sau alte bunuri interzise. cine le dadea, din ''greseala'' salam de Sibiu, putea sta linistit, o perioada nu era turnat. azi, in capitalismul superb in care traim, turnatoria si denuntul sint la fel !
  • 0 (4 voturi)    
   Stiu o doamna.... (Luni, 27 februarie 2017, 10:48)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui vulpoiul rosu

   .... care'si punea baiatul de 11 ani sa filmeze profesorii la ore, ca sa i poata "turna" la conducerea scoli (ea avea mania persecutiei, avea obsesia ca baiatul e de "10 pe linie" si innebune cand unii profi ii puneau copilului nota reala, adica 7 sau 8).
  • -1 (3 voturi)    
   mici turnatori.... (Luni, 27 februarie 2017, 11:03)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui vulpoiul rosu

   ....sunt si in generatia post-90.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by