Incepand cu vara acestui an, in Romania se aplica noi reguli de etichetare pentru continutul de gluten al produselor alimentare, informatii care sunt de interes mai ales pentru persoanele care sufera de boala celiaca sau cele care pot tolera doar cantitati mici de gluten.

Oana Constantinescu si Toma BarbarasaFoto: Schoenherr si Asociatii

Boala celiaca este o afectiune autoimuna cu predispozitie genetica in urma careia apar leziuni la nivelul intestinului subtire, ca urmare a intolerantei la gluten. Glutenul este un termen generic pentru proteinele care se gasesc in grau, secara, orz si triticale (un hibrid de grau si secara). Glutenul este important in fabricarea aluaturilor, conferindu-le elasticitate si ajutand totodata alimentele sa isi pastreze forma. Din punct de vedere tehnic, termenul de „gluten” se refera la o parte din grau si cerealele asociate cu acesta care este insolubila in apa. Aceasta reprezinta aproximativ 80% din proteinele prezente in aceste cereale.

Este stabilit stiintific ca cereale precum graul, secara, orzul si triticale contin gluten, iar acesta poate determina efecte adverse asupra sanatatii la persoanele cu intoleranta la gluten. Din aceasta cauza, respectivele persoane ar trebui sa evite consumul de gluten. Intoleranta la gluten afecteaza aproximativ 1% din populatie si poate debuta la orice varsta.

Din aceste motive, furnizarea informatiilor privind absenta sau prezenta in cantitati reduse a glutenului in produsele alimentare este o problema importanta pentru persoanele care au intoleranta la gluten.

Modificarea regulilor privind etichetarea glutenului

Incepand cu data de 20.07.2016, regulile aplicabile anterior (Regulamentul 41/2009) privind compozitia si etichetarea produselor potrivite oamenilor intoleranti la gluten au fost abrogate. Motivele tin pe de o parte de alinierea cu legislatia privind informarea consumatorilor referitor la produsele alimentare (Regulamentul nr. 1169/2011) si pe de alta parte de implementarea regulilor specifice de furnizare a informatiilor catre consumatori cu privire la absenta sau prezenta in cantitati reduse a glutenului in alimente (Regulamentul de punere in aplicare nr. 828/2014 – „Regulamentul 828/2014”).

In intelesul Regulamentului 828/2014, glutenul inseamna o fractiune proteica din grau, secara, orz, ovaz sau din varietatile incrucisate si derivatele lor, la care unele persoane prezinta intoleranta si care este insolubila in apa si in solutia de clorura de sodiu de concentratie 0,5 M. Merita mentionat si faptul ca Regulamentul 41/2009 se aplica doar in ceea ce priveste alimentele preambalate.

Regulamentul 828/2014 se aplica incepand cu data de 20.07.2016 si mentine prevederile aplicabile anterior privind utilizarea declaratiei „fara gluten” care poate fi facuta numai in cazul in care produsul alimentar, astfel cum este vandul catre consumatorul final, contine maximum 20 mg/kg gluten.

In ceea ce priveste declaratia „cu continut foarte scazut de gluten”, aceasta poate fi folosita numai in cazul in care produsul alimentar, care consta in sau contine unul sau mai multe ingrediente fabricate din grau, secara, orz, ovaz sau din varietatile lor incrucisate, care au fost prelucrate in mod special pentru a reduce continutul de gluten, contine maximum 100 mg/kg gluten in produsul alimentar, astfel cum este vandut catre consumatorul final.

Ca noutate, declaratiile prevazute mai sus pot fi insotite de mentiunile „adecvate pentru persoanele cu intoleranta la gluten” sau „adecvate pentru persoanele care sufera de boala celiaca”.

In cazul in care produsul alimentar este produs, preparat si/sau prelucrat in mod special fie pentru a reduce continutul de gluten al unuia sau mai multor ingrediente care contin gluten, fie pentru a inlocui ingredientele care contin gluten cu alte ingrediente care sunt in mod natural fara gluten, declaratiile pot fi insotite de mentiunile „formulate in mod special pentru persoanele cu intoleranta la gluten” sau „formulate in mod special pentru persoanele care sufera de boala celiaca”.

Regulamentul 828/2014 prevede de asemenea cerinte suplimentare privind produsele alimentare care contin ovaz. Astfel, produsele alimentare prezentate ca fiind fara gluten sau cu continut foarte scazut de gluten trebuie sa fi fost produse, preparate si/sau prelucrate astfel incat sa se evite contaminarea cu grau, secara, orz sau varietatilor lor incrucisate, iar continutul de gluten al ovazului prezent in produsele respective nu poate depasi 20 mg/kg.

Concluzii

Noile reguli de etichetare sunt menite sa asigure protectia persoanelor care sufera de boala celiaca. In acest sens, aceste persoane vor fi in masura sa faca alegeri pe baza unei informari corecte in ceea ce priveste caracteristicile si siguranta produselor pe care le consuma.

De asemenea, noile reguli permit persoanelor care pot tolera cantitati mici de gluten sa gaseasca pe piata o varietate de produse alimentare care sunt adaptate nevoilor acestora, in functie de gradul lor de toleranta. In acest sens, sunt prevazute diverse niveluri reduse de gluten care trebuie sa fie indicate corespunzator pe etichetele produselor alimentare care il contin.

In plus, prin mentiunile „fara gluten” si „cu continut foarte scazut de gluten”, produsele alimentare care sunt produse, preparate si/sau prelucrate in mod special pentru a reduce continutul de gluten al unor ingrediente care contin gluten sau pentru a inlocui aceste ingrediente cu altele care sunt in mod natural fara gluten asigura informarea adecvata a persoanelor care prezinta intoleranta la gluten.

Spre deosebire de Regulamentul 41/2009 care se aplica doar in cazul produselor alimentare preambalate, Regulamentul 828/2014 aplicabil incepand cu 20 iulie 2016 vizeaza si alimentele care nu sunt preambalate.