"In momentul de fata nu avem niciun scenariu ca dobanzile ar lua-o din loc la Prima Casa. Desigur, nu putem exclude total ca acest lucru nu s-ar putea intampla, pentru ca nu ai cum sa prevezi viitorul. Insa haideti sa nu aplicam politica drobului de sare", a spus sambata Eugen Radulescu , directorul Directiei de Stabilitate din BNR cu ocazia unui seminar desfasurat la Sinaia. Interventia lui Radulescu a venit pe fondul unor reprosuri din partea presei care sugerau ca garantia Statului pentru Prima Casa e la limita unui ajutor de stat, iar in cazul in care dobanzile ar urca, o buna parte din creditele acordate prin programul neguvernamental ar deveni neperformante.

Eugen Radulescu, directorul Directiei de StabilitateFoto: Contributors.ro

"La un seminar recent desfasurat la Frankfurt, s-a discutat despre situatia dobanzilor mici de acum si cat ar mai putea dura stuatia. Intr-unul din scenarii dobanzile mici ar mai putea dura 2-3 ani sau, in alt scenariu, 5-10 ani dupa care se re-evalueaza piata. Concluzia a fost ca probabilitatea ca dobanzile sa o ia din loc in economia mondiala este foarte foarte scazuta. Nu exista niciun scenariu care poate fi construit care sa confirme ca dobanzile pe plan mondial ar lua-o in sus. Daca la noi ar lua-o in sus ar insemna ca au crescut presiuni inflationiste. Din ce cresc presiunile inflationiste? In primul rand, din cresterea salariilor peste productivitate, lucru la care asistam , e drept, in Romania, insa nu putem sub nicio forma sa sustinem ca la noi, aceasta crestere a salariilor peste productivitate ar avea un solid caracter inflationist.", a mai spus Radulescu.

Rata de neperformanta a acestor credite a urcat foarte mult de la 0,04%. in 2015, la 0,3% la mijlocul acestui an.

De la inceputul anului si pana la data de 31 iulie au fost acordate 23.515 de garantii in valoare totala de 2,16 miliarde de lei. In total, de la lansarea programului in 2009 si pana la finalul lui iulie 2016, au fost acordate 195.905 de garantii in valoare totala de 16,7 de miliarde de lei.