Candidatul surpriza la Primaria Cluj Napoca este omul de afaceri Octavian Buzoianu, sustinut de PSD, ALDE, PNTCD si chiar UNPR. Cu largi conexiuni in lumea business-ului clujean, Buzoianu nu e chiar strain de politica, avand in vedere ca prin 2000 s-a aflat in fruntea filialei clujene a Aliantei pentru Romania - condusa la vremea respectiva de Teodor Melescanu. Conform topului Forbes, Octavian Buzoianu impreuna cu fratele lui Calin, sunt cotati cu o avere de 8 milioane de euro. Cei doi deruleaza afaceri in domeniile imobiliar, hotelier si agricultura.

HotNews.roFoto: Hotnews

Octavian Buzoianu a detinut functia de director in cadrul subsidiarei romanesti a concernului sud-african SAB Miller, care patrona companiile de bere Ursus si Timisoreana. De numele sau se leaga mai ales procesul de mutare a fabricii de bere Ursus de la Cluj, dar si alte afaceri controversate. PSD l-ar fi testat in sondaje pe Buzoianu inca de anul trecut, spun surse din partid. El neaga, insa, ca ar fi purtat negocieri cu PSD, desi datele privind retragerea sa din unele firme pe care le controla demonstreaza ca si-a pregatit candidatura.

Principalul adversar al lui Emil Boc - candidatul PNL la Primaria Clujului, este omul de afaceri Octavian Buzoianu. PSD impreuna cu ALDE au anuntat oficial la sfarsitul saptamanii trecute ca-l sustin pe Buzoianu si ca renunta la candidatura deputatului social-democrat Aurelia Cristea.

Si PNTCD si-a retras candidatul (pe Horea Dan), optand sa-l sprijine tot pe Octavian Buzoianu. Interesant e faptul ca la negocierile privind intelegerea pentru sprijinirea omului de afaceri, PNTCD l-a propus pentru un eventual loc eligibil in forul Consiliului Local pe Calin Buzoianu, fratele omului de afaceri Octavian Buzoianu.

Intrebat in conferinta de presa cum va reusi sa evite conflictul de interese la masa forului Consiliului Local, daca va fi sa ajunga primar, Buzoianu a sugerat ca nu vede nici o legatura intre mandatul de consilier si functia sa de primar. "Ca sa nu fie speculatii va spun de acum ca nu voi vota oricum pentru Consiliul Local", a adaugat el.

Candidatura lui Buzoianu pentru Primaria Clujului a fost anuntata recent, desi, surse din partid spun ca PSD ar fi efectuat sondaje in ceea ce-l priveste inca de anul trecut. Buzoianu neaga ca ar fi avut vreo negociere cu PSD in privinta candidaturii sale, si spune ca discutiile ar fi urmat de abia dupa ce si-a exprimat intentia de a candida: "Pot sa demonstrez ca nu am negociat nimic inainte pentru ca am cumparat bilete de concediu cu sotia chiar pentru perioada electorala", a explicat acesta.

Viziunea privind dezvoltarea etapizata a Clujului o are de mai multi ani, a mai explicat omul de afaceri, asa ca s-a decis sa iasa si sa anunte ca ar vrea sa candideze, pentru a vedea daca cineva este intersat de proiectul sau: "Am vrut sa vad daca reuesesc sa coagulez niste forte in jurul proiectului meu. Am iesit sa-mi anunt intentia de a candida si apoi au urmat discutiile cu societatea civila, partide, mediul de afaceri".

Pe de alta parte, in zona politica se vorbea de mai multe luni ca PSD o va retrage pe Aurelia Cristea din cursa electorala si ca este posibil ca Buzoianu sa-i ia locul, din postura de candidat "indepndent". Acest lucru s-a intmplat, oficial, asfel ca reprezentanta PSD, Aurelia Cristea, a decis sa demisioneze din fruntea organizatiei municipale a partidului.

Afacerile familiei Buzoianu

Pana la inceputul acestui an, Octavian Buzoianu a fost implicat in mai toate afacerile pe care le durula cu fratele sau, Calin Buzoianu. In februarie, 2016, el a renuntat la calitatea sa de administrator, detinuta intr-una din cele mai importante firme ale familiei sale, Modern Farm SRL, pentru a fi pregatit sa candideze la Primarie.

Prin intermdiul acestei firme (care are ca obiect de activitatea "cresterea bovinelor"), fratii Buzoianu detin un contract cu Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), privind exploatarea unor terenuri din comuna clujeana Jucu.

Octavian Buzoianu sustine ca este implicat in managementul Hotelului de cinci stele Opera Plaza (situat in plin centrul Clujului, construit pe locatia fostei fabrici Spicul). Acest Hotel functioneaza prin intermediul firmei Hold Invest, in care fratele lui, Calin Buzoianu e asociat unic si administrator, conform datelor de la Registrul Comertului.

O acuzatie care le este adusa fratilor Buzoianu se refera la distrugerea fabricii de dulciuri Feleacul, pe care au rascumparat-o dupa ce au reusit sa achite datoriile fostului proprietar Omar Hayssam. Fratii Buzoianu au promis ca vor reloca fabrica de dulciuri in afara orasului dar cu promisiunea au ramas. Ei au vandut linia de productie companiei Amylon din Sibiu (parte a grupului Boromir), ramanand in schimb cu terenul. Au demolat cladirile fabricii si s-au apucat de construit.

Au construit cladirea de birorui Cluj Business Center, care e controlata astazi de societatea Felinvest SA. Partile sociale ale acestei soietati se impart intre Calin si Octavian Buzoianu. Candidatul la Primarie este in prezent manager in cadrul acestei societati. Proiectul imobiliar de pe locatia fostei fabrici Feleacul mai continua anul acesta si cu constructia unor blocuri: CBC Apartments.

In afara acestor afaceri, conform datelor din presa locala, Octavian Buzoianu e implicat si in firma de construcii Modern Bau, detinand 35% din partile sociale. Mai este parte din firma de consultanta Modern Invest Consulting si din firma Transilvania Sport Horse, care se ocupa cu administrarea unei herghelii de cai in comuna clujeana Jucu.

Cum justifica mutarea brand-ului Ursus din Cluj

Octavian Buzoianu a fost directorul Fabricii de Bere din Cluj, iar ulterior a devenit manager al subsidiarei romanesti a concernului sud-african SAB Miller, care detinea companiile "Ursus" si "Timisoreana".

Planul privind desfiintarea fabricii clujene Ursus a starnit o reactie de revolta in randul clujenilor, mai cu seama pentru faptul ca autoritatile locale au pastrat totul secret pana in ultimul moment. In prezent, pe locatia fostei fabrici Ursus se dezvolta un proiect imobiliar de anvergura, controlat de ginerele fostului ministru al Transportului Ioan Rus.

Numele lui Octavian Buzoianu a fost legat in mod direct de planul privind mutarea fabricii Ursus din Cluj, insa, el sustine ca decizia nu i-a apartinut, ca a fost luata strict din ratiuni economice de catre actionarii companiei mame: "Si mie mi-a parut extraordinar de rau ca s-a mutat productia de bere. Am municit acolo zi si noapte, alaturi de colegi de-ai mei cu care am reusit sa construim totul. Cum credeti ca m-am simtit stiind ca acest lucru se incheie?".

El adaugat ca a intuit ca se va ajunge la mutarea fabricii inca din 1994 cand a creionat un proiect de relocare a fabricii intr-o comuna din judetul Cluj. Actionarii au respins proiectul, motivand ca decat sa investeasca, mai bine dezvolta o retea de productie, conform evolutiei pietei. Buzoianu a tinut sa precizeze ca nu are absolut nici o legatura cu proiectul imobiliar care se desfasoara astazi pe locatia fostei fabrici Ursus, si ca in momentul in care s-a luat decizia de vanzare a terenului el nu mai era parte din companie.

Despre scandatul Retrasib: "titlul din ziar e fortat"

O dezvaluire recenta despre firma Felinvest a omului de afaceri Octavian Buzoianu, aparuta in Ziarul Financiar, se refera la vanzarea producatorului de transformatoare Retrasib, catre grupul german SGB.

Nemtii ar fi anuntat pe bursa ca au identificat "o serie de nereguli in sistemul de control intern al companiei care au dus la luarea unor decizii de afaceri ineficiente, in urma unor controale derulate de consultanti externi, in perioada cuprinsa intre sfarsitul anului 2015 si inceputul anului 2016".

Octavian Buzoianu a precizat ca titlul din ziar e fortat ca a avut deja o discutie cu reprezentantii ziarului: "Mi-au spus ca vor reveni cu un articol. Ramane sa vedem daca o vor face, daca nu, voi fi nevoit sa apelez la alte masuri". Totodata omul de afaceri a precizat ca Retrasib s-a vandut in 2014, si ca raportul de audit a vizat perioada 2015-2016.

NOTA: Amintim ca alegerile se desfasoara intr-un singur tur de scrutin, dar ca hotararea de guvern prin care s-a stabilit ziua de 5 iunie ca fiind data alegerilor a fost contestata cu scopul de a se ridica o exceptie de neconstitutionalitate. Una din contestatii a ajuns intre timp la Curtea Constitutionala.

HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.