Australia sfatuieste tarile europene, prin vocea ministrului de Externe Julie Bishop, sa lanseze atacuri aeriene impotriva Statului Islamic atât în Irak cât și în Siria, in incercarea de a opri criza refugiatilor care vin in Europa, informeaza agentia DPA, citata de Agerpres. Oficialul australian considera ca eventuale bombardamente impotriva gruparii Statul Islamic reprezinta solutia prin care Europa ar putea pune capat unei "crize de proporții globale".

"Țările vecine Siriei și Irakului, Libanul, Iordania și altele suportă povara a milioane de oameni care fug trecând granițele lor și apoi intră în Europa. De aceea, cred că europenii trebuie să fie implicați în loviturile aeriene ale coaliției și efortul din Siria și Irak", a afirmat Julie Bishop.

In paralel, Australia analizeaza o cerere din partea Statelor Unite de extindere a atacurilor forțelor aeriene australiene asupra Statului Islamic în Irak și Siria. Un comitet de securitate guvernamental este de așteptat să discute problema în această săptămână, notează DPA.

Contribuția actuală a Australiei la forța coaliției constă in șase bombardiere F/A-18 Super Hornet, realimentare și aeronave de transport, precum și 200 de instructori militari în Irak.

Peste 20 de țări fac parte din coaliția militară ce luptă contra Statului Islamic în Irak, inclusiv Marea Britanie, Australia, Canada, Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Olanda, Iordania, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Turcia și Qatar.