Preotii maghiari au strans duminica 2.000 de enoriasi in fata Liceului "Bolyai" si s-au rugat pentru retrocedarea imobilelor confiscate abuziv de statul roman de la bisericile istorice maghiare.

Dorin Florea se opune acestui demers, iar sefa sectiei Comerciale si de Contencios Administrativ de la Curtea de Apel Targu Mures, Maria Coman, a admis contestatia primarului impotriva deciziei de retrocedare data de Comisia Nationala de Retrocedari de pe langa Guvernul Romaniei.

Benedek Istvan il acuza pe Florea de abuz si fals si spune ca acesta a vorbit in fata instantei in numele Consiliului Local, desi nu a primit mandatul alesilor locali.

Duminica la pranz, piata din fata Liceului "Bolyai" a fost plina timp de mai bine de o ora de credinciosi reformati.

Acestia au protestat prin rugaciuni si cantece religioase impotriva piedicilor pe care Dorin Florea le pune demersurilor de retrocedare in natura catre Biserica Reformata a cladirii care adaposteste Liceul "Bolyai", ridicata de acest cult in 1557.

Organizatorii au citit un protest pe care il vor inainta Consiliului Local Targu Mures, in care arata ca li se pare incorecta si abuziva pozitia primarului Florea, care a primit castig de cauza in procesul pe care l-a intentat fara girul consilierilor locali impotriva deciziei Comisiei de Retrocedare, care reda la finele anului trecut cladirile liceelor Unirea si Bolyai fostilor proprietari.

Reformatilor li s-a alaturat duminica si Biserica Unitariana, iar printre cantece bisericesti si rugaciuni protestatarii au intonat imnul Ungariei, dar si cel secuiesc.

Florea, acuzat de abuz si rea-credinta

In protestul lor, reformatii il acuza pe primarul Dorin Florea ca obstructioneaza procesul de retrocedare. "Fiindca stramosii nostri au construit aceasta cladire, vrem legal sa o primim inapoi. Am vrut sa aratam lumii ca lucrurile se misca prea lent aici.

Aceasta manifestatie nu a fost organizata impotriva nimanui, am vrut doar sa aratam ca noi nu cedam ceea ce a fost construit de stramosii nostri si ne apartine de drept", a declarat preotul reformat Otvos Jozsef, care le-a multumit enoriasilor pentru modul civilizat in care au manifestat.

Printre cei prezenti la manifestare s-a numarat si presedintele CJ Mures, Lokodi Edit, care a spus ca i se pare normal ca reformatii sa ceara inapoi o cladire care le-a apartinut.

Mult mai radical a fost consilierul local Benedek Istvan, care l-a acuzat pe primar de fals. "In ultimul timp primarul Dorin Florea a devenit un factor destabilizator in acest oras", a spus Benedek, potrivit caruia Florea nu intelege rolul unui primar si face lucruri care creeaza tensiuni.

"Nu are curajul de a actiona in nume propriu", a afirmat Benedek Istvan, adaugand ca primarul Florea nu a avut girul consilierilor locali pentru a ataca in instanta decizia comisiei de retrocedare si ca instanta ar fi trebuit sa-i respinga actiunea, deoarece nu avea calitate procesuala activa in speta.

Dorin Florea, desi neaga ca ar fi avut nevoie de girul consilierilor, recunoaste indirect faptul ca nu avea calitate procesuala activa in proces.

"Daca Ministerul Educatiei spune ca nu mai are nevoie de spatii, renunt la ele", a spus Florea, potrivit caruia cladirile s-ar afla in administrarea financiara a autoritatilor locale si intabulate pe Ministerul Educatiei.

"Daca vom pierde in recurs, voi chema comitetele la mine si le voi cere sa nu mai inscrie copii la aceste scoli", a mai adaugat Florea, potrivit caruia administratia locala nu va putea plati chiria pe care o solicita bisericile maghiare.