Miliarde si haos

Incercarea de a realiza o analiza completa a afacerilor pe care romano-sirianul Omar Hayssam le-a facut in Romania este sortita esecului din cauza numeroaselor firme pe care afaceristul le controleaza si a ramificatiilor activitatii sale.

Una dintre cele mai dubioase afaceri pe care Hayssam le-a coordonat si care a ajuns subiectul unui dosar penal, implica importurile de combustibili inferiori (pacura) din Republica Moldova realizate pentru aprovizionarea mai multor unitati apartinand de Ministerul Apararii nationale.

Firmele care au participat la schema gandita si finantata de Hayssam erau urmatoarele: Best City (proprietatea lui Omar), Rad Oil Group Bistrita (firma care garanta finantarea), Fuzion Trading Chisinau (exportatorul de combustibili), Dialy International Bacau (intermediar, initiator al afacerii in calitate de posesoare de licente de import

combustibili, beneficiara a finantarii, care prelua si transporta marfa la beneficiari), Fortius Trading Bacau (intermediar). Cantitatea de combustibili prevazuta in contract era de 4.000 de tone. Potrivit articolelor aparute in presa centrala, Omar Hayssam intra in afacere cu 32 de miliarde lei si urma sa primeasca, la final, 48 de miliarde lei.

Omar a platit doar 18,24 miliarde, refuzind sa trimita si restul banilor, dupa cum sustine Elena Adobritei, patron al Rad Oil. Acesta este primul moment al povestii in care apare un membru al familiei Adobritei din Moinesti.

Ca sa terminam cu aceasta poveste penala, s-a spus ca marfa a fost returnata la vama ca fiind necorespunzatoare. Drept consecinta, Omar si-a cerut inapoi banii, insa nu a fost multumit cu cele 18,24 miliarde cotizate, ci a vrut 32 de miliarde.

Rad Oil garantase afacerea cu doua statii de benzina noi, in valoare de circa doua milioane de euro. In cele din urma, Omar a vandut cele doua statii de benzina in baza unor documente contrafacute firmei Koala SRL, sau cel putin asa sustine Elena Adobritei.

Din cate se pare, firma este controlata de Florinel Camara (finul lui Dumitru Sechelariu), un alt membru al grupului PSD Bacau, implicat in afaceri cu rafinari suspecte la rafinariile Darmanesti, Carom si Rafo Onesti.

Surse judiciare citate de presa centrala sustin ca afacerile lui Hayssam cu Ministerul Apararii Nationale s-ar fi derulat totusi, iar o parte din combustibili a fost capturata de echipele coordonate de ministrul Blanculescu la sfarsitul anului trecut. Dosarul penal este pe rolul PNA.

Bistrita, punct de tranzit pentru afaceri penale

Dupa cum se vede din aceasta istorie, Elena Adobritei pare a fi pagubasul pacalit de Omar. Totusi, Elena Adobritei are propriile ei probleme cu PNA-ul si acestea pot fi puse in legatura directa cu cele doua statii de benzina.

Firma Rad Oil Group se ocupa de comertul cu produse petroliere si a fost infiintata in Moinesti, dar a ajuns in cele din urma la Bucuresti, cu tot cu cei 33 de angajati, dupa ce a trecut si printr-un apartament din Bistrita.

Plimbarea unei firme dintr-un loc in altul este suspecta, cu atat mai mult cu cat la Bistrita a functionat intr-un apartament situat intr-un bloc de pe strada Imparatul Traian, pana in luna noiembrie a anului 2004. In perioada in care a functionat la Bistrita, de firma s-a ocupat un anume Danut Maxim.

Plecarea firmei catre Bucuresti ar putea avea o legatura stransa cu anchetarea patroanei de catre PNA, in acelasi an, in cazul unui prejudiciu de peste 190 miliarde de lei adus BCR prin 40 de credite luate de la Sucursala Moinesti si de la Agentia Buhusi.

Directorul si ofiterul de credite de la unitatea bancara din Moinesti au acordat in perioada septembrie 2001-aprilie 2002 mai multe credite unor societati comerciale reprezentate, printre altii, si de Elena Adobritei. Sumele obtinute au fost folosite pentru alte cheltuieli decat cele care au fost aprobate.

Creditele erau contractate pe termen scurt in sistemul "suveica", banii circuland cu rapiditate prin conturile diverselor societati. Pentru obtinerea acestora s-au folosit documente falsificate, sumele fiind garantate cu file cec si ordine de plata falsificate cu acordul tacit al functionarilor bancari.

In dosar au fost urmariti 22 de functionari bancari si administratori de societati comerciale. Elena Adobritei a fost anchetata pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si utilizare de credite in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.

Dosarul este in curs de judecata la Tribunalul Bacau. In acelasi dosar au fost cercetate mai multe persoane pentru complicitate la inselaciune si utilizare de credite in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, printre acestea aflandu-se si Onorica Palade tot din Moinesti.

De ce este interesant acest personaj? In principal pentru ca a fost seful Biroului de Cercetari Penale din cadrul Politiei Moinesti. Dar si pentru ca, alaturi de Daniel Adobritei, sotul Elenei, de asemenea fost politist in Moinesti, au pus bazele firmei Molpetrol Impex SRL tocmai la Bistrita.

Cei doi au contribuit cu cate un milion de lei la capitalul social al firmei. Firma a fost infiintata in 17 noiembrie 2003 si si-a stabilit sediul in camera 104 a unui hotel de pe Calea Moldovei.

Ionel Rusu, patronul Hotelului Diana sustine ca de la incheierea contractului de inchiriere de care patronii aveau nevoie pentru a putea inregistra firma, familia Adobritei nu prea a mai calcat pe la Bistrita. Firma a fost inregistrata in Bistrita, dar telefonul de contact era din judetul Bacau. Oricum, nimeni nu raspunde la el.

Contractul de inchiriere a fost semnat la 12 noiembrie 2003 si avea valabilitate de un an. Nici un reprezentant al firmei nu s-a mai prezentat pentru a prelungi contractul expirat deja de aproape opt luni.

Licitatii si trafic de influenta

Cu ce a reusit sa iasa in fata Onorica Palade, in afara de ancheta in care este implicat alaturi de sotia lui Daniel Adobritei, partenerul sau in afacerea de la Bistrita? Cu nimic mai mult decat incercarea de a adjudeca prin trafic de influenta licitatiile organizate pentru aprovizionarea cu combustibil a

unitatilor Ministerului Apararii Nationale, domeniul de activitate preferat al afaceristilor penali care si-au facut cuiburi si la Bistrita.

Palade este urmarit penal pentru infractiunea de cumparare de influenta in dosarul care il priveste pe Leonardo Mario Strizu, directorul sportiv al clubului Steaua, cercetat pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Acesta, impreuna cu generalul de flotila Vergil Popescu Antohie sunt cercetati pentru ca au pretins si au primit suma de 25.000 de euro de la administratorii unor societati comerciale.

Pentru acesti bani, cei doi s-au angajat sa faca trafic de influenta pe langa persoane cu functii in Ministerul Apararii Nationale, pentru a facilita adjudecarea unor licitatii care aveau ca obiect furnizarea de combustibili catre unitati militare din tara.

Un ultim fapt penal mai trebuie mentionat in legatura cu fostul sef de cercetari penale de la Moinesti, Onorica Palade.

Politistul a fost trimis in judecata si pentru fals si nerespectarea normelor bancare, dupa ce a transferat cu ajutorul unui functionar bancar de la aceeasi sucursala din Moinesti a BCR, nelegal, miliarde de lei in conturile a sase firme.

Palade, in calitate de imputernicit legal al unei societati comerciale, a solicitat si obtinut in luna mai 2002 un credit de patru miliarde de lei de la BRD Moinesti. Din aceasta suma, peste doua miliarde de lei au fost transferati in contul firmei deschis la aceasta banca.

Sotia sa, care era si administratorul societatii, a semnat in alb mai multe ordine de plata.

Astfel, Palade a determinat-o pe Mihaela Dieconu, operator ghiseu la BRD Moinesti, sa completeze in fals documente bancare in baza carora peste doua miliarde de lei au fost transferate in contul a sase societati comerciale fara nici o justificare economica.

Apoi, Palade a schimbat destinatia creditului acordat ridicand suma de peste doua miliarde de lei in numerar si asigurandu-si astfel prosperitatea de moment si atentia procurorilor si a fostilor colegi. Nimic nu se poate compara cu crudele ironii ale vietii.