Intr-o postare pe blogul personal, Elena Basescu o ataca dur pe Monica Macovei, sustinand ca acesta a "renuntat la principii pentru a obtine un loc pe lista PDL la europarlamentare". Elena Basescu s-a arata deranjata de un articol de presa care face comparatie intre activitatea sa si cea lui Macovei. Totodata, fiica cea mica a presedintelui, care a castigat in 2009 un mandat de europarlamentar cu sustinerea neoficiala a PDL-lui, a sustinut ca activitatea sa este mult mai intensa decat a lui Macovei, "care s-a ascuns pe o lista de partid".

Elena BasescuFoto: Agerpres

Postarea integrala a Elenei Basescu

"Observ ca prietenii si simpatizantii din presa ai Monicai Macovei au dobandit un reflex ciudat: de fiecare data cand cineva invoca activitatea unui alt europarlamentar roman, dau drumul unui suvoi de cuvinte de iubire dulceaga si ranceda catre aleasa politica a inimii lor. Exceptie nu face nici articolul de mai jos din Romania Libera, unde un jurnalist porneste sa faca unele comparatii privind activitatea mea ca europarlamentar si cea a doamnei Macovei. Ceea ce in sine nu ar fi absolut nicio problema daca autorul in cauza nu ar trunchia informatii si nu ar omite niste fapte punctuale.

1. Spre deosebire de Monica Macovei, eu am primit in 2009 increderea a peste 200.000 de romani, nu m-am ascuns pe o lista. Singura mea candidatura electorala a fost un succes, in timp ce doamna europarlamentar, desi dintr-o generatie cu peste 20 de ani mai in varsta ca mine, nu a avut acest curaj.

2. Activitatea in Parlamentul European arata ca eu am fost, totusi, mai activa decat Monica Macovei. Am 1.859 de activitati in PE, pe cand doamna Macovei are 1.226. Si daca lucrurile ar fi stat invers, tot as fi crezut ca ambele sunt cifre respectabile, spre exemplu, fata de activitatea distinsilor sau distinselor colege din PSD si PNL. Deci, a spune despre mine ca sunt cel mai activ europarlamentar roman nu este o greseala. Daca autorul crede ca doamna Macovei are o prestatie mai buna, e parerea sa si, subiectiva fiind, poate sa si-o exprime.

3. Doamna Macovei a ajuns sefa Delegatiei pentru cooperarea dintre UE si Republica Moldova nu datorita talentelor sale remarcabile pe zona de politica externa sau a cunoasterii situatiei din Basarabia, ci datorita sprijinului primit de la Presedintele Romaniei. A fost, ca sa zicem asa, o recompensa pentru faptul ca pierduse rusinos vicepresedintia Parlamentului European cu un scor cam cat la alegerile din PDL. La momentul acela, nu stia nici macar care sunt factorii de decizie din Republica Moldova sau reprezentantii principalelor forte politice.

Din aceasta postura, doamna europarlamentar a avut o implicare mai slaba, mergand cu greu la Chisinau de 5 ori in mandatul de europarlamentar. Eu si Cristian Preda am initiat o rezolutie adoptata de Parlamentul European care condamna abuzurile si presiunile asa-ziselor autoritati transnistrene, nu doamna presedinte de delegatie de cooperare. Poate ar trebui ca autorul articolului sa se uite putin ce s-a intamplat in presa ruseasca si de la Tiraspol in aceasta perioada pentru a vedea cine considera acestia ca sunt europarlamentarii care ajuta Republica Moldova inainte sa puna stampile de calitate.

Eu am petrecut intreaga campanie electorala din 2012 de la parlamentare in Basarabia incercand sa-i ajut pe candidatii ARD sa obtina aici doua posturi tocmai datorita notorietatii mele si a legaturilor foarte bune pe care le am cu Dorin Chirtoaca. Si, lucrand in echipa, am reusit: atat Eugen Tomac, cat si Riceard Badea au reusit sa-si castige mandatele.

Rugamintea pentru toti sustinatorii Monicai Macovei este urmatoarea: nu incercati sa o exonerati pe aceasta de faptul ca a renuntat la principiile pe care le invoca pentru a obtine un loc pe lista PDL pentru europarlamentare. Nu faceti decat sa aratati ca scara de valori nu exista. Nu uitati ca domnia sa nu a aparut in politica din neant, ci a fost sprijinita de Presedintele pe care acum il critica sa devina si ministru, si europarlamentar, si vicepresedinte de partid, dar si presedinte al Delegatiei de cooperare UE - Republica Moldova".

De precizat este ca la inceptul lunii martie, Traian Basescu si Monica Macovei au avut un schimb de replici prin intermediul presei. Presedintele a declarat intr-un interviu la B1 TV ca in 2005 i-a cerut Monicai Macovei sa-l caute pe "procurorul care a avut curaj sa aresteze un senator PD cand eram la guvernare".

  • Traian Basescu, la B1TV: "(...)Oameni care au contat pentru tine si de dragul imaginii lor, pana si pe cel care i-a luat dintr-un ONG si i-am spus esti ministru, si cand mai ii auzeam cum povesteau cum l-au descoperit pe Morar, cand eu stiu ca am avut o singura exigenta: cauta-l pe procurorul care a avut curaj sa aresteze un senator PD cand eram la guvernare. Si se explica, probabil si mie, cum in urma unor teste, a spus asta e omul de piatra. Iar eu am cerut sa fie cautat"

In replica, europarlamentarul Monica Macovei a declaratca nu Traian Basescu l-a scos "din joben" pe acesta si ii transmite sefului statului ca istoria nu trebuie rescrisa in functie de nervi sau de interese electorale de moment.

  • Monica Macovei: "Cum am mai spus de multe ori si cum a povestit si Morar in cartile de interviuri, in care a fost intrebat cum a ajuns procuror sef la DNA: pe Daniel Morar nu mi l-a recomandat presedintele. A fost o procedura de selectie si a fost o procedura corecta. Ca atare, a intrat in aceasta procedura, repet, nerecomandat de presedinte. Eu spun, cred ca istoria nu trebuie rescrisa in functie de interese electorale de moment sau de nervii dintr-un anumit moment(...) Daca presedintele vrea sa induca in opinia publica ideea ca au fost, nu stiu, proceduri fantomatice sau ca l-a scos din joben pe Morar si ca n-a crezut in acele proceduri, este treaba lui. Eu spun ca au fost proceduri corecte si reale si care s-au respectat. M-a surprins foarte mult si m-a si indurerat, pentru ca nu este adevarat. Nu este adevarat".

Citeste si: