Lucrari ale poetilor romani contemporani pot fi vizualizate pe portalul german Lyrikline. Până în prezent pot fi vizualizate pe portalul Lyrikline lucrările binecunoscutelor poete Svetlana Cârstean şi Nora Iuga, iar în decursul acestui an avem vor fi prezentati publicului: Angela Marinescu, Vasile Leac şi Sorin Gherguţ.

Colaborarea între Institutul Cultural Român Berlin şi Literaturwerkstatt Berlin urmăreşte promovarea liricii româneşti prin prezenţa poeţilor români contemporani pe portalul Lyrikline. Proiectul a luat naştere datorită unei colaborări devenite deja tradiţie cu Literaturwerkstatt Berlin, iniţiatorul portalului Lyrikline, parteneriat care s-a materializat până în momentul de faţă prin mai multe proiecte de succes, precum „Lunga noapte a tinerei lirici româneşti” (2009), „Lunga noapte a tinerei proze româneşti” (2011) şi participarea la poemul „Renshi”, în cadrul Festivalului de Poezie 2011.

Dupa poetele Svetlana Cârstean şi Nora Iuga, pana la sfarsitul anului vor aparea pe site atât informaţii biografice cât şi operele poetilor Angela Marinescu, Vasile Leac şi Sorin Gherguţ, în format audio şi text, în română, dar şi traduse în alte limbi.

Portalul Lyrikline a fost lansat în anul 1999 ca o platformă internet pentru lirică destinat spaţiului german, jucând un important rol de pionierat. De atunci, Lyrikline s-a transformat într-un proiect cultural în reţea, care face ca poezia să depăşească graniţele fizice şi barierele lingvistice. În momentul de faţă portalul reprezintă o arhivă a poeziei din întreaga lume, care se bucură de parteneriate cu peste 40 de ţări. În cadrul acestui site sunt prezenţi peste 850 de poeţi, ale căror poezii pot fi ascultate şi citite în peste 55 de limbi. Proiectul a fost distins cu numeroase premii şi distincţii, printre care logo-ul Naţiunilor Unite „Anul Dialogului între Culturi“ (2001) şi premiul Grimme Online pentru lansarea pe internet, categoria Cultură şi Divertisment (2005). Totodată, platforma a fost propusă ca proiect UNESCO, fiind considerată „un exemplu excelent pentru promovarea culturii contemporane, dincolo de graniţe“.

Lyrikline a fost în cursul acestui an în mod fundamental restructurat şi revizuit, în momentul de faţă proiectul reuşind să îndeplinească toate aşteptările unei pagini de internet moderne. Începând din luna septembrie noul portal funcţionează cu opţiuni îmbunătăţite, printre noile modalităţi de acces numărându-se un motor de căutare complex. În data de 1 septembrie de la orele 19.00, în locaţia c-base – ›Raumstation unter Berlin Mitte‹, are loc relansarea website-ului. Pentru cei care nu vor putea fi prezenţi, există posibilitatea urmăririi online a programului pe Live-Stream, website-ul www.lyrikline.org. Cu această ocazie, este prezentată în mod detaliat noua pagină de internet, prezentarea fiind însoţită de emisiuni cu parteneri şi poeţi internaţionali, discursuri introductive şi lecturi ale unor autori prezenţi pe platforma Lyrikline. Manifestarea se desfăşoară în limbile engleză şi germană şi este moderată de către partenerii Lyrikline Per Bergström din Suedia şi Joel Scott din Australia.