In jurnalele sale meticuloase din 1846-1882, bibliotecarul John Langdon Sibley de la Harvard se plangea in mod repetat de canicula nimicitoare: "Caldura asta ma enerveaza si imi face rau", scria el in 1852. Sibley trait inainte de aparitia aerului conditionat, dar cercetarile recente sugereaza ca observatiile lui sunt exacte: vara este un moment al productivitatii reduse.Un studiu din 2008 a constatat ca, in zilele ploioase, oamenii au stat, in medie, cu 30 de minute mai mult la serviciu decat in zilele cu soare. In 2012, alt grup de cercetatori (de la Universitatea Harvard si la Universitatea din Carolina de Nord) a efectuat un studiu, gasind un model similar: vremea rea a facut muncitorii mai productivi. Despre canicula si cheful de munca.

fallFoto: Photopuppeteer
  • Straniul caz al plantelor carnivore. Inca de la descoperirea lor, plantele carnivore au fascinat oamenii de stiinta si au stimulat imaginatia  artistilor. De la cactusul Puya chilensis, cunoscut ca "mancatorul de oi", pentru tepii sai in care oile se prind, si pana la cele cu frunze in forma de recipiente goale umplute cu lichid in care prada e atrasa si apoi digerata, plantele carnivore au starnit imaginatia tuturor.
  • De ce sunt baieteii diferiti de fetite? De ce ei isi aleg anumite jucarii iar fetitele alt fel? Un studiu din 1995 de la Universitatea Johns Hopkins ajuns la concluzia ca zona Broca la femei  are volum cu 23% mai mare decat la barbati. Zona Wernicke este cu 13%, de mare la femei. Pe de alta parte, barbatii adulti tind sa aiba o suprafata a lobului parietal mult mai mare decat a femeilo, aceasta fiind o caracteristica corelata cu rotatia mentala superioara a obiectelor. Asta sa fie oare?
  • Vom fi in stare sa comunicam telepatic vreodata? Science-fictionul este plin de scene in care se xomunica telepatic. De la cavalerii Jedi pana la X-Men, cultura populara abunda in asa ceva. Dar nu exista nicio dovada ca noi am putea dispune de aceasta capacitate in mod natural.  Vom ajunge vreodata la telepatie? Primul pas ar fi sa decodam ceea ce cineva gandeste. Neurologii au facut progrese substantiale in descifrarea imaginilor obtinute prin modelarea activitatii cerebrale. Dar pentru a realiza adevarata telepatie, activitatea creierului trebuie sa fie decodata si folosita pentru a influenta un alt creier. Avem interfete creier-computer, dar acum avem nevoie de cealalta parte a te;epatiei - interfata calculator-creier.
  • Cara-te de langa prosopul meu de plaja!. Barbatii au tendinta de a "pretinde" mai mult teritoriu decat femeile cand se afla la plaja.Forma teritoriului "marcat" de germani si americani e mai mult circulara. Francezii prefera o forma usor eliptica. Americanii vor cele mai mari spatii personale in jurul prosopului urmati de germani si apoi de francezi.
  • De ce noaptea cerul este intunecat? Stiu, o sa spuneti ca din cauza lipsei soarelui. Ntzzz. Intr-un univers static, care exista dintotdeauna si contine un numar infinit de stele distribuite intr-un spatiu infinit, cerul noptii ar trebui sa fie mai degraba luminos, nu intunecat. Altfel, spus, daca Universul este infinit si stelele sunt corpuri ceresti asemenea Soarelui, de ce noaptea cerul e intunecat, neavand o luminozitate cel putin apropiata de cea din timpul zilei?  Sa luam aminte la paradoxul lui Olbers...
  • Stiti ce e aceea amnezie? Sau doar credeti ca stiti? Presa discuta recent despre cazul unui om gasit inconstient intr-o camera de hotel. Cand s-a trezit, vorbea doar limba suedeza si sustinea ca se numeste Johan Ek. In realitate, el a fost identificat ca fiind Michael Boatwright, un american. Omul nu-si amintea insa acest nume si nici fotografiile cu el si familia care i-au fost prezentate. Medicii l-au diagnosticat cu "amnezie globala tranzitorie"(TGA), dar se pare ca gresisera.
  • Un Minority Report real? Ati vazut filmul Minority Report? Da, da, cel cu Tom Cruise, in care cu ajutorul tehnologiei sofisticate puteau aresta un individ care urma sa faca o crima. Cat de plauzibila este teoria in realitate? In fond, acum cu scandalul Snowden stim ca suntem ascultati, supravegheati, plasati in baze de date...
  • Egoist sau team-player? Cercetarile arata ca egoistul poate supravietui pe termen scurt, dar pe termen lung are nevoie de cooperare. Cercetatori specializati in teoria jocurilor din cadrul Academiei Nationale de Stiinte au prezentat o noua strategie in cazul dilemei prizonierului. Doi prizonieri sunt banuiti ca au savarsit o infractiune. Pedeapsa maxima: cinci ani. Celor doi prizonieri li se face o propunere pe care cei doi o cunosc. Daca unul dintre ei marturiseste si astfel isi impovareaza partenerul, atunci scapa nepedepsit ¬ celalalt trebuie sa ispaseasca o pedeapsa de cinci ani. Daca cei doi decid sa nu marturiseasca, dovezile prezumptive le vor aduce o pedeapsa de doi ani. Daca amandoi marturisesc, pe fiecare il asteapta o pedeapsa de patru ani. Prizonierii sunt chestionati separat unul de celalalt, astfel incat nici unul dintre ei nu va cunoaste nici inainte si nici dupa chestionare intentia
  • Despre oamenii-magneti. Cei de corpul carora se lipest linguri, furculite samd. I-ati vazut pe la Discovery sau chiar la circ. Cum ar arata lumea daca am avea proprietatile acestor Magneto? Daca am fi toti la fel, busolele n-ar mai avea sens. Telefoanele inteligente n-ar mai functiona, computerele ar avea probleme si nici CD-urile nu s-ar simti bine...
  • Canicula si plantele. Am vorbit mai sus despre canicula si cheful de munca al oamenilor. Dar plantele? In orice organism, temperaturile ridicate pot altera proprietatile celulelor. Membranele fosfolipide care inconjoara celula si organitele interne (nucleu, ER etc) devin mai fluide, facandu-le mai putin stabile. Temperaturile ridicate modifica, de asemenea, reactiile chimice din celule si pot duce la alterarea continutului de proteine sau chiar la moartea celulelor. Spre deosebire de animale, plantele nu pot evita caldura mutandu-se undeva la umbra.
  • TED TALKS Ken Robinson puncteaza trei principii cruciale pentru dezvoltarea mintii umane si modul in care acestea sunt incalcate de sistemul de invatamant actual. Cu umor si pasiune, el ne arata drumul spre iesirea din "Valea Mortii" spre care merge acum invatamantul si ne spune cum sa ne crestem tinerele generatii intr-un climat al posibilitatilor.